ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Inrikesministern utlovar högt tempo i gängsamtal

  • ”Vi har en samhällsutveckling som inte är hållbar”, säger Mikael Damberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En stridslysten opposition hade med sig långa listor med förslag till första mötet om gängkriminaliteten. Enligt inrikesminister Mikael Damberg måste de klämmas åt från alla håll.
”Vi har en samhällsutveckling som inte är hållbar”, säger han. 

Initiativet till en politisk överenskommelse för att få bukt med gängkriminaliteten togs av M-ledaren Ulf Kristersson i ett sommartal på söndagen och inrikesminister Mikael Damberg (S) nappade samma kväll.  

På torsdagen träffades alla partier utom SD. Moderaterna hade med sig tio förslag till mötet. Förutom fler poliser handlar det bland annat om vistelseförbud och en slopad straffrabatt för unga. 

”Nu är det upp till S och MP att presentera sina förslag, i fall de har några. Det är viktigt att vi snart kan komma in i skarpa förhandlingar”, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson, efter mötet och kritiserar att inte alla partier bjudits in. 

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson toppade med tolv förslag, varav flera av dem finns även på M-listan, däribland möjligheten att använda kronvittnen och skärpa straff för gängkriminella. Han pekar på att det finns 168 tillkännagivanden i riksdagen. 

Mikael Damberg vill inte ta ställning till några förslag.

Hittills i år har det skett 214 skjutningar, mot 190 vid samma tid i fjol, enligt TT. 

”Vi har skjutningar och sprängningar på en nivå som inte är vårt Sverige”, säger Mikael Damberg.  

Justitieminister Morgan Johansson (S) pekar på att det är viktigt även med förebyggande insatser. 

”Vi är överens om att vi ska hålla en ganska hög takt i förhandlingarna”, säger Morgan Johansson. 

Nästa gång gruppen träffas är nästa vecka och då kommer även rikspolischefen Anders Thornberg och riksåklagare Petra Lundh att delta. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer