1515
Annons

Inrikesministern utlovar högt tempo i gängsamtal

En stridslysten opposition hade med sig långa listor med förslag till första mötet om gängkriminaliteten. Enligt inrikesminister Mikael Damberg måste de klämmas åt från alla håll.
”Vi har en samhällsutveckling som inte är hållbar”, säger han. 

”Vi har en samhällsutveckling som inte är hållbar”, säger Mikael Damberg.
”Vi har en samhällsutveckling som inte är hållbar”, säger Mikael Damberg.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Initiativet till en politisk överenskommelse för att få bukt med gängkriminaliteten togs av M-ledaren Ulf Kristersson i ett sommartal på söndagen och inrikesminister Mikael Damberg (S) nappade samma kväll.  

På torsdagen träffades alla partier utom SD. Moderaterna hade med sig tio förslag till mötet. Förutom fler poliser handlar det bland annat om vistelseförbud och en slopad straffrabatt för unga. 

”Nu är det upp till S och MP att presentera sina förslag, i fall de har några. Det är viktigt att vi snart kan komma in i skarpa förhandlingar”, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson, efter mötet och kritiserar att inte alla partier bjudits in. 

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson toppade med tolv förslag, varav flera av dem finns även på M-listan, däribland möjligheten att använda kronvittnen och skärpa straff för gängkriminella. Han pekar på att det finns 168 tillkännagivanden i riksdagen. 

Mikael Damberg vill inte ta ställning till några förslag.

Hittills i år har det skett 214 skjutningar, mot 190 vid samma tid i fjol, enligt TT. 

”Vi har skjutningar och sprängningar på en nivå som inte är vårt Sverige”, säger Mikael Damberg.  

Justitieminister Morgan Johansson (S) pekar på att det är viktigt även med förebyggande insatser. 

”Vi är överens om att vi ska hålla en ganska hög takt i förhandlingarna”, säger Morgan Johansson. 

Nästa gång gruppen träffas är nästa vecka och då kommer även rikspolischefen Anders Thornberg och riksåklagare Petra Lundh att delta. 

 

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera