Annons

Innovationsrapport: Här är hoten mot Stockholm

Stockholms innovationsklimat är i grunden bra.
Men det finns flera allvarliga hinder som riskerar att bromsa utvecklingen, visar en ny rapport som presenteras i dag.

Bild:TT

Hajpen kring Stockholm har varit stor med många snabbväxande företag och en startupscen som jämförts med Silicon Valley.

På måndagen presenteras en ny rapport av Innovationskraft Stockholm, som har tagit temperaturen på innovationsklimatet i huvudstadsregionen.

Den övergripande slutsatsen är att Stockholm står starkt – men att det kommer att krävas mer.

”Vi kan ha nog så starka universitet och framgångsrika techbolag, men för att få dem att växa behöver regionen göras ännu mer attraktiv”, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län och ordförande i Innovationskraft Stockholm.

En av de främsta tillgångarna är infrastrukturen, som beskrivs som ett ”trumfkort”. Och då handlar det inte främst om vägar och spår, utan snarare om den digitala infrastrukturen.

”Det här är en stor vinstlott för oss. Även tidigare mätningar visar att vi ligger i framkant när det gäller it-mognad och att vi är först med viktiga investeringar”, säger Chris Heister.

Drygt sju av tio intervjuade i rapporten uppger att innovationsklimatet är starkt och nästan lika många tror att det kommer att utvecklas i en positiv riktning under de kommande fem åren.

Men det finns en rad allvarliga hinder som riskerar att försämra Stockholms innovationskraft. Den mest uppenbara är bostadsbristen.

Di har tidigare rapporterat att musikjätten Spotify hotat att lämna Stockholm på grund av svårigheten att hitta bostäder till sina anställda. Men de är långt ifrån ensamma.

Nio av tio i rapporten tycker att det är svårt att hitta boende för medarbetare som rekryteras från andra håll utanför länet.

”Det är en hämmande faktor i dag för att kunna ta hit internationella medarbetare och starta verksamhet här”, säger Chris Heister.

Det finns även frågetecken kring utbildningssystemet, som Chris Heister beskriver som en ”akilleshäl”. Nästan sju av tio uppger att utbildningssystemet i låg eller mycket låg grad är anpassat efter de behov som krävs för att stärka innovationsklimatet.

Ännu ett hinder är de offentliga upphandlingarna, där nästan nio av tio ser brister när det gäller upphandlingarnas betydelse för innovationer.

Enligt Chris Heister är det viktigt att i högre utsträckning främja kreativa idéer och nya lösningar genom innovationsupphandling, inte minst inom hälso- och sjukvården.

”För att kunna exportera på en global marknad är det viktigt att företagen får möjlighet att testa sina produkter här i Sverige”, säger hon.

Innovation Stockholm är ett samarbetsprojekt mellan länsstyrelsen och företrädare för kommunerna, universitet, högskolor och Stockholms handelskammare.

Syftet med rapporten är inte bara att visa hur innovationsklimatet ser ut i Stockholm. Den ska även fungera som underlag för att sätta in rätt åtgärder.

”Vi rankas alltid jättehögt i internationella sammanhang, men kan inte bara luta oss tillbaka. Det gäller att vara på tå och jobba med de hinder och trösklar vi ser”, säger Chris Heister.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?