1515

Innovationsbossen larmar om företagens krympande forskning

Sveriges innovationsgeneral Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet Rise, oroas över företagens krympande budgetar för forskning och utveckling.
”Tror man att forskning är viktigt för konkurrenskraften är det farligt att skära ner på den.” 

Och hon är ganska säker på vilket hot som leder till nästa stora kris.

Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet Rise.
Pia Sandvik, vd för forskningsinstitutet Rise.Foto:Cornelia Jönsson

Hon styr över 2.800 experter och forskare som driver drygt 130 avancerade test- och demonstrationsmiljöer över hela Sverige, från Alnarp i söder till Luleå i norr. Här bedrivs innovation inom allt från nanomaterial och klimatneutral cement till cybersäkerhet och elektromobilitet. Sveriges forskningsinstitut Rise har bara fem år på nacken och Pia Sandvik är dess första vd.

”Vi är fortfarande en lite ny, men kraftfull aktör i innovationssystemet i Sverige som nog inte har uppmärksammats av tillräckligt många”, konstaterar hon.

Rise uppdrag är att stärka konkurrenskraften för den svenska industrin genom hållbar tillväxt och driva och stödja alla typer av innovationsprocesser för att framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

Pia Sandvik lyfter fram några innovationsområden som särskilt intressanta just nu; AI och cybersäkerhet, transportsektorn med elektrifiering och autonoma fordon samt energiområdet. 

”Pandemin har inneburit större fokus på omställning och jag tycker att industrin har ökat förändringstakten. Där har digitaliseringen accentuerats och accelererat, både i kraft av sin egen utveckling men också som en möjliggörare för att faktiskt kunna bidra till en grön omställning, bland annat inom fordons- och energisektorn.”

Går omställningen i Sverige tillräckligt snabbt relativt övriga världen, med tanke på vår konkurrenskraft?
”Jag tror att vi fortfarande har bra förutsättningar givet vårt utbildningssystem, vår industri och forskning och vår stabila makroekonomi. Men vi måste vara vaksamma, för det går undan. Man behöver inte vara länge i Asien för att känna draget under fotsulorna. Vi kan inte luta oss tillbaka.”

Vilka är våra främsta svagheter när det gäller forskning, utveckling och innovation?
”Vi måste säkerställa att våra investeringar i kunskap, forskning och utveckling faktiskt kommer till nytta. Det är otroligt viktigt. Vi har gott om lovande startup-bolag, många bra deeptech-bolag som bildas, men vi måste tänka mer på strukturen kring dessa. Rise har byggt många testanläggningar för olika teknologier, men inte för de riktigt små bolagen som kanske vill testa en enskild produkt och behöver göra det snabbt. Där skulle vi kunna, och måste göra mycket mer.”

Foto:Cornelia Jönsson

Utöver Rise grunduppdrag att stärka svenskt näringsliv och samhälle och bidra till en hållbar omställning fick institutet i den senaste forskningspropositionen ytterligare en rad uppdrag, som att etablera ett nationellt resurscentrum för industriell och urban symbios för att bidra till näringslivets klimatomställning genom hållbara innovationer och bistå i genomförandet av färdplanerna från Fossilfritt Sverige.

Det är mycket ni ska hinna med, vilken är den största utmaningen?
”Att få vår kunskap att flöda så att vi verkligen jobbar med samverkan mellan olika aktörer och teknologiområden för att kunna få så stor utväxling som möjligt av den kunskap och kompetens vi har. Ska vi bygga ett hållbart samhälle behöver alla olika teknologiområden komma samman.”

Ni mobiliserade och ställde om ordentligt när pandemin var ett faktum. Vad var det viktigaste ni gjorde?
”Många företag ville vara med och hjälpa till inom områden som de inte var vana vid, och där var vi snabbt med för att stödja dem med allt från produktutveckling till produktion och kvalitetssäkring.”

Ett exempel var Electrolux som ställde om sin tillverkning av dammsugarpåsar till att göra munskydd, efter att Rise snabbt funktionstestat och CE-märkt andningsskydden enligt europeisk standard. På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har Rise också kvalitetssäkrat vacciner och validerat prestandan hos antikroppstester.

Ni har även tillsatt en post-corona-grupp där du tidigare nämnt en oro för hur företagens budgetar för FoU, forskning och utveckling, kommer att se ut efter krisen. Är det en oro som hänger kvar?
”Vi såg det definitivt under pandemin. Företagen var restriktiva med att starta nya projekt. Det finns fortfarande kvar en större försiktighet, så jag är lite orolig. Tror man att forskning är viktigt för konkurrenskraften så är det farligt att skära ner på den. Rent logiskt borde FoU-budgetarna gå upp nu, om vi säger att vi accelererar omställningarna på olika sätt, då borde behovet av kunskap nu vara större.” 

Nästa kris, vad har ni lärt er för att möta den bättre?
”Det vi kan bli ännu bättre på är agiliteten, att agera och lära sig snabbt och följa med. Visst ska vi förbereda oss, men vi vet inte hur nästa kris ser ut. Men det är bättre att springa lite för fort och kanske lite i fel riktning, och sedan kanske backa tillbaka.”

Från din horisont, vad finns det för hot där ute som kan leda till nästa kris?
”Det kan mycket väl handla om cybersäkerhet. Det är ett faktum att vi blir allt mer beroende av digitala lösningar, och även sådana som finns i privat sektor kan slå ut samhällsviktiga funktioner som energisystem, transportsystem, betalsystem och så vidare. Det är inte en fråga om, utan när det händer. Det är vår största sårbarhet, absolut.”

Hur mycket teknikoptimist är du, kan tekniken ha lösningen på allt?
”Allt är svårt att säga, men tekniken är absolut en stor möjliggörare. Men vi behöver även förändra vår konsumtion. Vi i väst har fått en välfärd som jag tror att vi är beredda att göra ett visst avkall på. Men tekniken kan hjälpa oss. Den måste vara en viktig del av vägen framåt.”

LÄS OCKSÅ: Svenska forskare letar liv på Mars och gör mat av el och koldioxid


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?