Annons

Innovationerna som ska stoppa spridningen av viruset

Det råder ingen brist på idéer på hur säkerhetsbranschen kan bidra till att stoppa smittspridningen av Covid-19. Di har spårat några av de mest innovativa produktnyheterna. 

Foto:Manu Fernandez

Allt-i-ett från Gunnebo

Säkerhetskoncernen Gunnebo lanserar högteknologiska slussar med infektionskontroll i syfte att stoppa Covid-19 redan vid entrén till kontorsbyggnader, skolor, sjukhus, fabriker samt i kollektivtrafiken.

Mätning av kroppstemperatur sker integrerat i slussen genom kontaktlös temperaturmätning med hjälp av bildanalys och infraröd termometerövervakning. I slussen finns även en kamera integrerad som genom bildanalys känner igen om besökaren bär skyddsmask och nekar inträde till besökare utan lämplig skyddsutrustning. Dessutom doserar en automatisk handspritsbehållare en desinfektionsdos som besökaren måste ta emot, annars nekas inträde. 

Smart larmsystem för temporära vårdplatser 

Tjeders, leverantör av larm och kommunikationslösningar, har tagit fram ett molnbaserat portabelt larmsystem anpassat för temporära vårdplatser, Camand. Det kommer som en färdig lösning och kräver ingen särskild installation som tar fokus från vårdpersonalen. All kommunikation är trådlös och hanteras i smartphones.

Lösningen för att upprätthålla social distansering 

Att upprätthålla social distansering är en utmaning, inte minst i kassaköer i livsmedelsaffären eller i kön till populära restauranger.  

Kinesiska Hikvisions Dual Lens Cameras hjälper detaljhandeln och andra företag att mäta avstånden mellan kunderna. Kamerans avancerade 3D-funktioner och deep learning-algoritmer kan konfigureras för att larma i enlighet med lokala regler och krav. 

Uppgraderad biometrilösning 

Det amerikanska biometriföretaget Invixium har uppgraderat sin storsäljare IXM Titan med två nya lösningar i spåren av coronapandemin. Produkten har nu försetts med en infraröd kamera för att upptäcka personer med feber samtidigt som den är försedd med ansiktsigenkänning. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?