ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innovationer har blivit en bristvara

  • Den innovation som finns i dag är inte tillräcklig, menar Björn Weigel, ekonom, och Fredrik Erixon, strateg.

Vi tror att vi lever i den mest innovativa tidsåldern hittills, att alla snart åker en självkörande bil och att robotar utför våra arbeten.
Men sanningen är att vi har alldeles för lite innovation. Det hävdar ekonomen Fredrik Erixon och strategen Björn Weigel i en ny bok.

I boken ”Innovation illusion” argumenterar nationalekonomen Fredrik Erixon och affärsstrategen Björn Weigel också för att den innovation som finns inte är tillräckligt produktivitetshöjande.

”Tänk på en Iphone, som var något verkligt innovativt. Man kan spela spel, boka restaurang eller kolla vilken tid bussen går, men den gör inte användaren mer produktiv eller ändrar personens ekonomiska beteende i grunden”, säger Fredrik Erixon.

Hela västvärlden dras med låg produktivitetstillväxt. Men det är kanske inte det största problemet.

”Vi har stora problem, men vi har inte ens insett det själva. Är vi inte medvetna om problemet kommer vi inte att komma vidare”, säger Björn Weigel.

En förändrad ägarbild pekas ut som en orsak.

”Vi har fått institutionella ägare i stället för kapitalistiska, och de gillar förutsägbarhet. Men det går inte att förutse radikal innovation, därför utesluts den i ett tidigt skede”, säger Björn Weigel, och Fredrik Erixon fyller i:

”En studie i USA visade att 75 procent av finansdirektörerna i listade amerikanska bolag skulle vara beredda att förstöra långsiktigt ekonomiskt värde i bolaget, i syfte att vara förutsägbara i nästa rapport.”

Även byråkratin får kritik. En studie från Boston Consulting Group visar att den interna byråkratin i bolagen har vuxit med 7 procent per år. Till det ska läggas de byråkratiska hinder som politiker har satt upp.

”Det behövs större utrymme för entreprenöriella ägare att driva bolag och det måste bli enklare att ta sig in på marknader”, säger Fredrik Erixon.

De är båda överens om att det viktigaste är att lyfta frågan, att folk blir medvetna om problemet. Annars stelnar systemet och människor får svårare att lyckas med sina livsresor, något som skapar frustration.

”Vi ser en politisk utveckling nu i västvärlden, här finns en del av förklaringen”, säger Björn Weigel.

”Folk pratar om Donald Trump, brexit och Marine Le Pen som en reaktion mot ett samhälle som utvecklas för snabbt. Men det handlar om att vi har haft för lite omvandling i ekonomin, att folk sitter fast i livet och att möjligheterna att påverka det är små”, säger Fredrik Erixon.

Västvärlden har alltid legat i fronten vad gäller teknisk utveckling och innovation, andra länder har fokuserat på att komma ikapp. Och trots att författarna inte tycker att fronten längre trycks framåt, är de hoppfulla.

”Vi har själva skapat problemet, och vi kan själva lösa det. Historien är full av sådana exempel”, säger Björn Weigel.

”Vi har mer pengar än någonsin som läggs på forskning och utveckling av den enkla anledningen att välståndet har ökat, så möjligheterna finns”, säger Fredrik Erixon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies