Innovationer har blivit en bristvara

Vi tror att vi lever i den mest innovativa tidsåldern hittills, att alla snart åker en självkörande bil och att robotar utför våra arbeten.
Men sanningen är att vi har alldeles för lite innovation. Det hävdar ekonomen Fredrik Erixon och strategen Björn Weigel i en ny bok.

Den innovation som finns i dag är inte tillräcklig, menar Björn Weigel, ekonom, och Fredrik Erixon, strateg.
Den innovation som finns i dag är inte tillräcklig, menar Björn Weigel, ekonom, och Fredrik Erixon, strateg.

I boken ”Innovation illusion” argumenterar nationalekonomen Fredrik Erixon och affärsstrategen Björn Weigel också för att den innovation som finns inte är tillräckligt produktivitetshöjande.

”Tänk på en Iphone, som var något verkligt innovativt. Man kan spela spel, boka restaurang eller kolla vilken tid bussen går, men den gör inte användaren mer produktiv eller ändrar personens ekonomiska beteende i grunden”, säger Fredrik Erixon.

Hela västvärlden dras med låg produktivitetstillväxt. Men det är kanske inte det största problemet.

”Vi har stora problem, men vi har inte ens insett det själva. Är vi inte medvetna om problemet kommer vi inte att komma vidare”, säger Björn Weigel.

En förändrad ägarbild pekas ut som en orsak.

”Vi har fått institutionella ägare i stället för kapitalistiska, och de gillar förutsägbarhet. Men det går inte att förutse radikal innovation, därför utesluts den i ett tidigt skede”, säger Björn Weigel, och Fredrik Erixon fyller i:

”En studie i USA visade att 75 procent av finansdirektörerna i listade amerikanska bolag skulle vara beredda att förstöra långsiktigt ekonomiskt värde i bolaget, i syfte att vara förutsägbara i nästa rapport.”

Även byråkratin får kritik. En studie från Boston Consulting Group visar att den interna byråkratin i bolagen har vuxit med 7 procent per år. Till det ska läggas de byråkratiska hinder som politiker har satt upp.

”Det behövs större utrymme för entreprenöriella ägare att driva bolag och det måste bli enklare att ta sig in på marknader”, säger Fredrik Erixon.

De är båda överens om att det viktigaste är att lyfta frågan, att folk blir medvetna om problemet. Annars stelnar systemet och människor får svårare att lyckas med sina livsresor, något som skapar frustration.

”Vi ser en politisk utveckling nu i västvärlden, här finns en del av förklaringen”, säger Björn Weigel.

”Folk pratar om Donald Trump, brexit och Marine Le Pen som en reaktion mot ett samhälle som utvecklas för snabbt. Men det handlar om att vi har haft för lite omvandling i ekonomin, att folk sitter fast i livet och att möjligheterna att påverka det är små”, säger Fredrik Erixon.

Västvärlden har alltid legat i fronten vad gäller teknisk utveckling och innovation, andra länder har fokuserat på att komma ikapp. Och trots att författarna inte tycker att fronten längre trycks framåt, är de hoppfulla.

”Vi har själva skapat problemet, och vi kan själva lösa det. Historien är full av sådana exempel”, säger Björn Weigel.

”Vi har mer pengar än någonsin som läggs på forskning och utveckling av den enkla anledningen att välståndet har ökat, så möjligheterna finns”, säger Fredrik Erixon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?