1515
Annons

Innovationer har blivit en bristvara

Vi tror att vi lever i den mest innovativa tidsåldern hittills, att alla snart åker en självkörande bil och att robotar utför våra arbeten.
Men sanningen är att vi har alldeles för lite innovation. Det hävdar ekonomen Fredrik Erixon och strategen Björn Weigel i en ny bok.

Den innovation som finns i dag är inte tillräcklig, menar Björn Weigel, ekonom, och Fredrik Erixon, strateg.
Den innovation som finns i dag är inte tillräcklig, menar Björn Weigel, ekonom, och Fredrik Erixon, strateg.

I boken ”Innovation illusion” argumenterar nationalekonomen Fredrik Erixon och affärsstrategen Björn Weigel också för att den innovation som finns inte är tillräckligt produktivitetshöjande.

”Tänk på en Iphone, som var något verkligt innovativt. Man kan spela spel, boka restaurang eller kolla vilken tid bussen går, men den gör inte användaren mer produktiv eller ändrar personens ekonomiska beteende i grunden”, säger Fredrik Erixon.

Hela västvärlden dras med låg produktivitetstillväxt. Men det är kanske inte det största problemet.

”Vi har stora problem, men vi har inte ens insett det själva. Är vi inte medvetna om problemet kommer vi inte att komma vidare”, säger Björn Weigel.

En förändrad ägarbild pekas ut som en orsak.

”Vi har fått institutionella ägare i stället för kapitalistiska, och de gillar förutsägbarhet. Men det går inte att förutse radikal innovation, därför utesluts den i ett tidigt skede”, säger Björn Weigel, och Fredrik Erixon fyller i:

”En studie i USA visade att 75 procent av finansdirektörerna i listade amerikanska bolag skulle vara beredda att förstöra långsiktigt ekonomiskt värde i bolaget, i syfte att vara förutsägbara i nästa rapport.”

Även byråkratin får kritik. En studie från Boston Consulting Group visar att den interna byråkratin i bolagen har vuxit med 7 procent per år. Till det ska läggas de byråkratiska hinder som politiker har satt upp.

”Det behövs större utrymme för entreprenöriella ägare att driva bolag och det måste bli enklare att ta sig in på marknader”, säger Fredrik Erixon.

De är båda överens om att det viktigaste är att lyfta frågan, att folk blir medvetna om problemet. Annars stelnar systemet och människor får svårare att lyckas med sina livsresor, något som skapar frustration.

”Vi ser en politisk utveckling nu i västvärlden, här finns en del av förklaringen”, säger Björn Weigel.

”Folk pratar om Donald Trump, brexit och Marine Le Pen som en reaktion mot ett samhälle som utvecklas för snabbt. Men det handlar om att vi har haft för lite omvandling i ekonomin, att folk sitter fast i livet och att möjligheterna att påverka det är små”, säger Fredrik Erixon.

Västvärlden har alltid legat i fronten vad gäller teknisk utveckling och innovation, andra länder har fokuserat på att komma ikapp. Och trots att författarna inte tycker att fronten längre trycks framåt, är de hoppfulla.

”Vi har själva skapat problemet, och vi kan själva lösa det. Historien är full av sådana exempel”, säger Björn Weigel.

”Vi har mer pengar än någonsin som läggs på forskning och utveckling av den enkla anledningen att välståndet har ökat, så möjligheterna finns”, säger Fredrik Erixon.


Innehåll från Verisec InternationalAnnons

Trustscale bygger en molntjänst för betalsäkerhet

Säkerheten är hårt reglerad i betalbranschen och tidigare har varje aktör fått sköta sin tekniska säkerhet med egen personal och infrastruktur. Från och med 2022 tillåter branschorganisationen PCI att dessa kritiska funktioner får outsourcas och köpas in som molntjänst av PCI-certifierade företag.

– Trustscale ombesörjer via koncernbolaget Verisec International och dess internationella verksamheter redan i dag denna tekniska säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Därför är det ett smidigt och tryggt val för kunden att göra denna resa med oss, säger Anders Henrikson, CEO på Verisec.

Trots att säkerhetsaspekten är vital för företag som arbetar med betallösningar har ansvaret för säkerhetsinfrastrukturen legat hos dem själva, företag för företag och bank för bank. Anders Henrikson, CEO på techföretaget Verisec International, menar att det inte är hållbart då risken för säkerhetshål är stor om det inte byggs på rätt sätt.

– Att öka och säkerställa säkerheten genom att lägga funktionen på tredje part gör den inte bara mer hållbar; en molntjänst kan även skapa bättre skalbarhet och lönsamhet.

Upptäcker onormala mönster

Verisec ombesörjer säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Skalbar säkerhet och tillit är kärnan i Trustscale-koncernens teknologi- och tjänsteerbjudande. Molntjänsten kommer bland annat att skydda kortuppgifter med hjälp av kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kan fånga upp dessa i klartext. Tjänsten validerar även en individs PIN-kod, exempelvis från en kortterminal eller Smartphone. Dessutom kommer Verisec åt stora mängder transaktionsdata och kan på så sätt erbjuda kunder realtidstjänster som kan upptäcka onormala mönster i datatrafiken, mönster som kan tyda på pågående attacker mot betalnätverket.

– Genom att snabbt kunna upptäcka förändringar kommer Verisec kunna blockera trafik från terminaler och telefoner som uppvisar tydliga tecken på bedrägeri. Just nu byggs den här molntjänsten som i sin tur kommer att bestå av ett antal kryptografiska tjänster som används i samband med betalningar – oavsett om det rör sig om klassiska kortbetalningar, mobila betalningar, Apple/Google Pay eller e-commercetransaktioner.

Tar en större del av värdekedjan

Att utveckla en molntjänst innebär enligt Anders Henrikson att Trustscale tar en större del av värdekedjan och inte bara ansvarar för drift utan även all löpande förvaltning och förändringshantering.

– Bedrägeri inom onlinebetalningar har vuxit kraftigt de senaste åren och Trustscale tänker bidra till att vända på denna trend. 

FAKTA:

Trustscale erbjuder kryptografiska tjänster som skyddar data, digitala identiteter och betaltransaktioner. Målet är att Trustscales molntjänst ska bli tillgängliga för många olika vertikalmarknader via enkla API:er. På detta sätt höjer vi säkerheten i samhället i stort.

www.verisecint.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verisec International och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?