ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Inkubator framgångsfaktor för startupbolag

  • Vindkraftbolaget Seatwirl, som arbetar med vindturbiner till sjöss, är sprunget ur inkubatorn GU Ventures och ska listas på First North före jul.

De forskar till exempel kring vågkraft, maskiner som tillverkar solceller eller utvecklar nya appar.
Hos Sveriges inkubatorer blomstrar idéerna och lockar även externt kapital.

”Resan går ofta fortare om företag vänder sig till en inkubator eftersom de får hjälp att utveckla sina affärsmodeller, hitta kunder och attrahera investerare”, säger Pär Hedlund, vd på den Stockholmsbaserade inkubatorn Sting.

Sedan Sting startade 2002 har drygt 200 nystartade bolag tagits in i inkubatorverksamheten. Där får de unga företagen tillgång till en affärscoach som hjälper dem med att bygga en affärsmodell, skriva avtal och rekrytering.

Startupbolagen som kommer till Sting får även tillgång till en arbetsplats där de kan sitta med andra som befinner sig i liknande situationer.

”Varje år utvärderar vi omkring 500 bolag och tar in 25 av dessa. De stannar hos oss i mellan ett och två år, men sedan ska de kunna stå på egna ben”, säger Pär Hedlund.

Och det gå bra för flera av företagen som är sprungna ur inkubatorer. De företag som Sting har hjälpt under sina 14 år i inkubatorbranschen omsätter i dag omkring 1,3 miljarder kronor per år. 90 procent kommer från verksamhet utanför Sverige.

Ett företag som vuxit fram med Stings hjälp är Yubico (se intervju med grundaren på sidan 14) som arbetar med internetsäkerhet. Ett annat är Sellpy, som hjälper konsumenter att sälja överflödiga prylar och kläder.

”När de har lämnat oss finns de kvar i vårt alumninätverk och kommer ofta tillbaka, antingen för att diskutera något affärsrelaterat eller för att hjälpa de nya bolagen som vi har tagit in.”

Inkubatorn GU Ventures, som är knuten till Göteborgs universitet, tar in innovatörer som befinner sig i ett tidigare stadium, som ännu inte har startat ett bolag. Även på GU Ventures får innovatörerna hjälp med att utveckla sina affärsplaner. Under de senaste tio åren har GU Ventures investerat omkring 73 miljoner kronor i ett hundratal sådana projekt.

”Vi hjälper dem dels med det kommersiella och dels med att hitta externa investerare. Våra inkubatorsföretag har under de senaste tio åren lockat till sig 667 Mkr från riskkapitalister och affärsänglar”, säger Klementina Österberg, vd på GU Ventures.

Och de nya bolagen har svarat. Bolagen som har startat genom GU Ventures har omsatt ungefär 1,8 miljarder kronor sedan 2005.
När bolagen har etablerat sig säljer GU Ventures antingen andelar i företaget eller hela företaget.
Några försäljningar har även mynnat ut i börsnoteringar. Bioteknikbolaget Cellink, som noterades på Nasdaq First North tidigare i år, är ett exempel.

”Före jul kommer även appföretaget App Spotr och vindkraftsbolaget Seatwirl att ha blivit publika på Aktietorget respektive First North. Inkubatorer är helt enkelt en bra väg ut på marknaden”, säger Klementina Österberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies