1515

Ingves varnar för skräckscenario

Riksbankens direktion drar åt olika håll om räntepolitiken. Och chefen Stefan Ingves varnar för ett skräckscenario där Riksbanken tvingas höja räntan samtidigt som ekonomin bromsar in. Det framgår av protokollet från räntemötet i december.

 

Stefan Ingves.
Stefan Ingves.Bild:TT

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från PriorNilsson FonderAnnons

PriorNilsson Evolve investerar i de bästa mikrobolagen för framtiden

Den 1 juni 2020 startades mikrobolagsfonden Evolve med europeisk inriktning. Målet är att få en avkastning som slår index över tid och samtidigt investera i bolag som bland annat bidrar till den gröna omställningen. 

Näringslivet har en viktig roll i den gröna omställningen då det utgör en stor del av hela samhället. 

– Sambandet mellan den gröna omställningen och de möjligheter och risker som den innebär på börsen i framtiden är intressant. Vi vill vara med och bidra med vår kunskap och syn på denna omställning som investerare är en naturlig del av. Med PriorNilsson Evolve får vi ett större univers att välja bolag ifrån och den europeiska marknaden för mikrobolag är ännu i stort outforskad. För att sålla fram och investera i de bästa och för framtiden mest hållbara mikrobolagen arbetar vi med en kvantitativ screeningprocess följt av analys, säger Jonas Skilje, förvaltare. 

Stort värde i hållbarhet

Hållbarhet är en otroligt viktig och relevant aspekt i att bedöma det underliggande värdet i ett bolag. Därför analyserar förvaltarna på PriorNilsson mikrobolagens potentiella riktning och utveckling för att kartlägga om deras profil är hållbar på sikt. 

– Allt som är grönt kommer inte per automatik att gå bra utan det handlar om att kunna välja bland de gröna aktierna och se vilka som de facto kommer att tjäna på en grön omställning. Där har vi som specialister på aktiv förvaltning ett jobb att göra med att hitta de bolag som har en uthållig tillväxtpotential och som kommer att gynnas av omställningen, säger Jonas Skilje. 

Unik exponering mot svåråtkomlig marknad

Det som är unikt med Evolve är att fonden lyckas erbjuda en exponering mot den högintressanta mikrobolagsmarknaden som annars är mycket svår att komma åt. Det finns inga index som fångar in dessa bolag och få analytiker finns att tillgå. 

– Vi erbjuder en diversifiering från andra svenska småbolagsfonder eftersom vi har ett europeiskt mandat, vi hittar kvalitativa bolag som få andra kommer åt idag. Vi en av ytterst få fonder med den här inriktningen och mikrobolag har, tack vare sin högre genomsnittliga tillväxttakt, lyckats prestera bättre än de flesta aktieindex. Evolve innebär ett sätt att öka riskstyrningen i portföljen och addera lite extra krydda. Samtidigt är det viktigt att på djupet förstå affärsmodellen, riskerna och möjligheterna varför vi har en nära dialog med bolagen, säger Jonas Skilje.

Vinnande mikrobolag i den gröna omställningen

Jonas Skilje berättar om två innehav i PriorNilsson Evolve som är särskilt relevanta med tydliga förtjänster i en grön omställning.

Garo - Många experter är överens om att en elektrifierad bilflotta kommer vara en av nycklarna till hållbara utsläppsnivåer i framtiden. Därför är behovet av en utvecklad laddinfrastruktur stort. Garo som producent och utvecklare av bland annat laddstolpar är en del av lösningen.

STEICO - Det tyska bolaget tillverkar isoleringsmaterial i hållbart trä från FSC-certifierade skogsbruk. Att isolera med STEICOs material sänker uppvärmningskostnaden avsevärt vilket innebär lägre kostnader, men även lägre utsläpp. En grön renoveringsvåg i Europa och en stark trend mot trähus kommer driva tillväxten. 

– Omställningen till ett hållbart näringsliv börjar i de små och innovativa bolagen. Med PriorNilsson Evolve fokuserar vi på att analysera och investera i de bästa mikrobolagen för framtiden, säger Jonas Skilje avslutningsvis.

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på 

Fakta PriorNilsson Fonder 

* Grundades 2002 av de erfarna och framgångsrika förvaltarna Torgny Prior och PO Nilsson.

* Förvaltar idag 7 fonder:

Aktiefonder

* Sverige Aktiv

* Realinvest

* Smart Global  

* Evolve

Hedgefonder

* Idea

* Yield

* Balans 

Förvaltat kapital 12 miljarder SEK

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PriorNilsson Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?