ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves: Sveriges oförmåga att hantera skulder är "obehaglig"

  • Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jack Mikrut

Det är både obehagligt och störande att Sverige har en sådan kollektiv oförmåga att hantera frågan om hushållens skuldsättning.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2017.

Någon måste säga nej - svårare än så är det inte, resonerar riksbankschefen.

"Det är inte så att det finns någon brist på förslag, men däremot har vi oerhörda svårigheter när det gäller att gå till beslut när det gäller de här frågorna", sade Stefan Ingves.

Under sitt anförande upprepade riksbankschefen en rad av de penningpolitiska budskap som han och direktionen har framfört på senare tid.

Det sker enligt Stefan Ingves en återhämtning i omvärlden ungefär som väntat, men det råder stor politisk osäkerhet, sade han.

Konjunkturen stärks och inflationen stiger.

Den ekonomiska politiken i USA är svår att bedöma, sade riksbankschefen.

"Vad som blir av Trumps ekonomiska politik, om något, är inte så lätt att veta när man läser tidningarna", sade han.

Vidare är det svårt att veta vad brexit kommer att innebära. Inte heller har man ordning på ett antal banksystem i Europa, upprepade han.

Sveriges konjunktur är dock stark. Den ekonomiska tillväxten väntas bli runt 2 procent under de närmaste åren, bedömer han.

Stefan Ingves kommenterade också Nordeas hot att flytta sitt huvudkontor från Sverige och sade att Nordea är en extremt stor bank oavsett i vilket land banken väljer att ha sitt huvudkontor.

Vilka konsekvenser som en eventuell flytt av Nordeas huvudkontor skulle få för Sveriges finansiella stabilitet, som Riksbanken har ett ansvar för, beror enligt Stefan Ingves på under vilka omständigheter det sker, hur det går till och var Nordea kommer att befinna sig i stället.

"Man kommer aldrig ifrån att Nordea är en extremt stor bank. Nordea är med på listan för det som kallas för globalt systemviktiga banker. Det innebär att oberoende av var Nordea har sin hemvist så är det den nationen som ska bära den banken på något sätt om det går dåligt. Alla ekonomier runt Sverige är mindre än den svenska", konstaterade riksbankschefen.

Nordea uppgav att banken överväger att flytta huvudkontoret från Sverige kort efter regeringens besked om att bankernas resolutionsavgift planeras att höjas, vilket skulle påverka Nordea särskilt mycket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer