Annons

Ingves svar till Di-läsarna: Räntorna kommer vara låga

Riksbankschefen Stefan Ingves chattade med Dagens industris läsare efter onsdagens räntebesked.

Ett av budskapen: Räntorna kommer att vara låga ett bra tag framöver.

Foto:ALI LORESTANI/TT

Är coronakrisen den värsta kris du upplevt i ditt yrkesverksamma liv?
Patric

”Det går inte att rangordna kriser på det sättet, alla kriser är ju olika, var och en med sina bekymmer och svårigheter. Stor osäkerhet, behov av snabba beslut och brist på precis information är dock nästan alltid ingredienser i krishantering av olika slag.”

Nu i efterhand, anser du fortfarande att RB valde rätt väg de senaste åren med att bibehålla ett så lågt ränteläge?
Robban

”Ja det var rätt eftersom det har varit viktigt att återföra inflationen till vårt inflationsmål på två procent. Det hela fungerade, men sen kom pandemin och nu får vi börja om igen när nu inflationen har fallit. Därför kommer nog räntorna att vara låga ett bra tag framöver.”

Vad händer om ni inte når inflationsmålet?
Hassan

”Då förblir räntorna låga och penningpolitiken expansiv till vi når inflationsmålet så småningom.”

Reporäntan kommer tydligen ligga på noll procent i flera år till, kan man säga att det är den nya normalräntan eller tror du den blir högre framöver?
Patric

”Om historien ger oss någorlunda vägledning kommer räntorna så småningom att stiga, men det kommer att dröja många år innan dess.”

Hur kommer gå för kronan under 2020 och 2021?
Mas

”Får vi rätt i vår prognos kommer kronan att stärkas sakta, men växelkursprognoser är kroniskt svåra att göra.”

Har ni på Riksbanken funderat över att ge ut helikopterpengar till allmänheten i Sverige som dom har gjort i USA om coronakrisen förvärras?
Patric

”Nej vi har inte funderat på svenska helikopterpengar. Samtidigt är begreppet helikopterpengar inte helt lätt för det finns ingen precis definition av vad som avses. Idag skapar vi mera riskbankspengar när vi lånar ut till bankerna och köper olika typer av obligationer, men det är inte helikopterpengar.”

Har ni inte funderat på att bara låta marknaden krasha istället för att potentiellt skapa en lånebubbla längre fram med alla stödköp?
Patrik

”Nej, vi försöker so gott vi kan att undvika att allt kraschar för då far ju väldigt många människor illa. Vårt alternativ är bättre eftersom det skapar en jämnare ekonomisk utveckling, vilket många har stor nytta av.”

Hur mår de svenska bankerna?
JP

”Just nu ganska bra, särskilt i förhållande till många banker söderut i Europa.”

Jag funderar att pausa min amortering på mitt bostadslån för att istället köpa värdepapper som ni på Riksbanken gör. Är det något du rekommenderar?
Jenny

”Det lägger jag mig inte i, vi på Riksbanken ägnar oss inte åt privatekonomisk rådgivning.”

Jag undrar när och hur du tycker att man ska prata om pengar med barn. Som trebarnspappa är jag tacksam för alla tips.
Henning

”Hur pengar fungerar, var pengar kommer ifrån och hur man hushållar med pengar är alltid bra att ha med sig vid diskussioner kring köksbordet. Då är det också viktigt att man försöker vara så konkret som möjligt - och det är inte alltid så lätt när allt färre använder sedlar och mynt.”

Läs analys: Ingves växlar upp miljardrullningen

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?