ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves skarpa varning till politikerna

  • Foto: TT

Krisande bostadsutvecklare oroar inte Stefan Ingves. Huvudvärken är istället politiker som inte förmår reformera bostadsmarknaden. Särskilt hård kritik riktar han mot partier som vill riva upp amorteringskravet. "Det skulle skicka en väldigt olycklig signal", säger riksbankschefen. 

Det andra amorteringskravet möter ihållande kritik från byggbranschen och bostadsexperter. Att döma av hundratals kontakter från allmänheten till Finansinspektionen har det också rört upp känslor bland bolåntagare. 

Det är en del av jobbet, om man får tro myndighetens generaldirektör Martin Noréus, som i torsdagens Di bekräftar att kravet kan ha bidragit till fallande bostadspriser och det dramatiska raset i nya byggprojekt.  

Riksbankschefen Stefan Ingves backar den stryktåliga myndigheten i samband med en utfrågning i riksdagen på torsdagen.

“Det måste finnas någon som har rätten att säga nej och också gör det. Det har Finansinspektionen gjort och det tycker jag är bra”, säger han. 

Martin Noréus menar att krisande bolag inom byggande och bostadsutveckling inte är ett ansvar för Finansinspektionen. Inte heller Stefan Ingves tar för sannolikt att en kris i branschen kan skaka det finansiella systemet. 

“Ingen vet naturligtvis vad som händer, men bostadsutvecklare är ju små, så om en och annan får problem så är det inget som får oss att sova dåligt på nätterna”, säger Stefan Ingves. 

Frånvaron av bostads- och skattereformer ökar trycket på Finansinspektionen, konstaterar Stefan Ingves och ger politikerna en hård känga vid utfrågningen. 

“Vi har noga sett till att vi inte fått ordning på vår bostadsmarknad i Sverige. Det sker parallellt med perioden med minusränta. Det ökar naturligtvis risken i hela systemet”, säger han.  

Han utvecklar resonemanget till Di efter politikernas utfrågning. 

“Ju mindre man gör när det gäller utbudet av bostäder, ju mindre man gör på skattesidan, ju mindre man tar sig an de här frågorna på den politiska sidan, desto mer hamnar makrotillsynen i fokus”, säger han och kallar kreditregleringarna för “ett plåster i ena hörnet”. 

Alliansen och Sverigedemokraterna var emot det andra amorteringskravet, som biter hårdast på låntagare i storstadsregionerna, när det infördes. Vilket eller vilka partier som bildar Sveriges nästa regering är ännu så länge höljt i dunkel, men riksbankschefen Stefan Ingves riktar en skarp varning till de partier som vill riva upp kravet. 

“Det skulle skicka en väldigt olycklig signal både i Sverige och till omvärlden när det gäller sättet att hantera bostadsmarknaden och hushållens stora upplåning”, säger han. 

Liberalerna står trots varningen fast vid sin uppfattning att det bör rivas upp. Samtidigt ger Moderaterna inga besked i frågan. 

“Jag förväntar mig att Moderaterna lyssnar på kritiken från branschen och ändrar uppfattning”, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies