Annons

Ingves sågar Wahlroos kritik

Nordeas ordförande Björn Wahlroos var mycket kritisk till de höjda kapitalkraven på ett seminarium i Helsingfors. I en intervju med Vasabladet får han mothugg av Stefan Ingves.

Björn Wahlroos.
Björn Wahlroos.Bild:TT

Under seminariet riktade Nordeas ordförande Björn Wahlroos stark kritik mot de höjda kapitalkraven, något han beskrev som ”korkade regleringar”.

Hans kritik gick främst ut på att regleringen ställer till det för mindre företag med tekniska innovationer. I en intervju med Vasabladet ger Stefan Ingves sin syn på saken.

Inte helt oväntat så håller inte Stefan Ingves med Björn Wahlroos. Han menar att det finns goda skäl till att banksystemet regleras hårdare, och pekar särskilt på de enorma kostnader som uppstår för samhället om banksystemet kraschar.

I en analys av Vasabladets ekonomireporter Peter Stolpe konstaterar han att det var intressant att Björn Wahlroos, åtminstone inte direkt, pratade till sin egen fördel utan fokuserade sin argumentation på nya aktörer.

Samtidigt var Nordea den svenska bank som drabbades hårdast av Finansinspektionens ökade krav.


Innehåll från EnvipcoAnnons

Att panta har aldrig varit lättare – Möt Quantum, maskinen som revolutionerar branschen

Alla känner nog igen känslan när man äntligen tar med sig den där påsen med pantburkar till sin lokala butik för att panta, för att sedan mötas av köer och en otrevlig lukt. Det här slipper du när du pantar i Envipcos pantmaskin Quantum. Maskinen som du kan tömma hela säckar med pant i. 

– Vi har ökat vår pantmottagning med hela 400 procent, säger Albin Håkansson, Köpman på Extra Stormarknad Mjällby. 

I Sverige är vi duktiga på att panta, samtidigt är det en syssla som vi många gånger drar oss från att göra. Därför är det en stor fördel om du snabbt och smidigt kan panta genom att hälla hela säckar i maskinen, som med Quantum. 

– Kunden behöver aldrig röra förpackningarna. De tömmer sin pant i den öppna inmatningen och automaten sköter resten. Det går fem gånger snabbare än tidigare att panta, förklarar Lars Haglöf, vd på Envipco. 

En lönsam investering 

Envipcos pantsystem lanserades i Sverige 2016, sedan den dagen har intresset för pantmaskinen varit stort. Quantum kommer som en färdig lösning och kan placeras utanför butiken. Det innebär att du kan frigöra yta inne i butiken och slipper det så kallade pantrummet. 

– Vi har kunder som gjort om ytan till restaurang, café, eller öppnat en större information och spelavdelning. Flera butiker har även utökat sin yta för pakethantering, en aktuell lösning i och med den ökande e-handeln. Samtidigt har de en otrolig ökning i sin pantmottagning, några på hela 800 procent, säger Lars Haglöf. 

Så säger handlarna 

Albin Håkansson på Extra Stormarknad Mjällby investerade i utomhusversionen av Quantum 2017 och valde nyligen att investera i en andra maskin på grund av den positiva upplevelsen och utvecklingen. 

– Det har fungerat helt fantastiskt, dels tjänar vi pengar på det i och med den enorma ökning vi haft i pantmottagning. Sedan har vi frigjort yta i butiken där vi nu kan göra mer plats åt varor. Dessutom väljer de kunder som pantat hos oss att återvända till butiken. 

Även ICA Kvantum Sollefteå upplever en ökad kundström till butiken på grund av Envipcos pantmaskin Quantum. 

– Vi har placerat vår pantmaskin vid återvinningsstationen på parkeringsplatsen, på drygt ett år har pantmottagandet ökat med 200 procent, och återvinngen med 60 procent. En väldigt positiv utveckling, inte bara för vår butik utan ur ett miljöperspektiv, avslutar ICA Handlaren Ulf Schön. 

Faktaruta

Envipco finns på flera marknader världen över och lanserades i Sverige 2016. De betraktar sig som en av de mest innovativa och aktiva inom området och satsar mycket på nyutveckling av effektiva lösningar för återtagande och återvinning av dryckesförpackningar.

Läs mer och få kontakt på: www.envipco.se eller 0105168220. 

 

Mer från Envipco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Envipco och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?