1515

Ingves: Måste fortsätta stötta inflationen

Det finns fortsatt skäl att ha en expansiv penningpolitik för att stötta inflationsuppgången.
Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på torsdagen.

Riksbanken behöver ge fortsatt stöd åt den inflationsuppgång som finns där men som kommer ta en tid, och efter att ha vägt samman olika faktorer var det rimligt att göra penningpolitiken "något mer expansiv".

Tillväxten är god och arbetslösheten har sjunkit och penningpolitiken har bidragit till detta. Utvecklingen sedan förra rapporten är i stort i linje med prognos, även om inflationen blir något lägre. De globala utsikterna är osäkra.

För att ge stöd åt inflationsuppgången förlänger de nu obligationsköpen till andra halvåret, låter reporäntan ligga kvar och senarelägger första höjningen.

I omvärlden finns fortsatt osäkerhet men också stigande världshandel och stigande optimism hos företag och hushåll. I euroområdet är konjunktursignalerna lite mer positiva, men den politiska osäkerheten ger oklarhet om den ekonomiska utvecklingen. Det finns risker på nedåtsidan.

Den svenska konjunkturen är stark, exporten har utvecklats bättre än väntat och förtroendet är högt. Tillståndet på arbetsmarknaden ser också ljusare ut.

Riksbanken ser nu ett något lägre kostnadstryck. Komponenterna visar att kostnaden för arbetskraft blir lägre än tidigare antagit, då avtalen blivit lägre än väntat, vilket gör att inflationen stiger lite långsammare.

Riksbanken väntar sig fortsatt att kronan kommer att stärkas över tiden, men för att få en inflationsuppgång som de önskar är det viktigt att kronan stärks långsamt.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1 procent i mars, och de närmaste månaderna väntar de sig att inflationen ska röra sig sidledes. Men med den starka konjunkturen framöver så leder det till ett stigande pristryck. Det blir lättare att höja priserna i Sverige och omvärlden, och det leder till att inflationen stiger till 2 procent, även om det tar lite längre tid än tidigare antagit.

Svagare löneutfall kompenseras i stort av en svagare krona. I slutet av 2018 och början av 2019 väntas inflationen stabiliseras runt 2 procent.

Det finns fortsatt en liten större sannolikhet för att räntan sänks än att den höjs framöver, och övriga åtgärder att kunna göra politiken mer expansiv finns också kvar vid behov.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?