Annons

Ingves krisplan: Kontanter långt ute i skogen

Sverige rör sig allt snabbare mot ett kontantlöst samhälle, något som oroar Riksbankschefen Stefan Ingves.

Men han ser åtminstone en lösning på ett av problemen: att lagra kontanter djupt inne i skogen. Det rapporterar Bloomberg.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin har accelererat utvecklingen mot det kontantfria samhället. För många är det bekvämt, men det finns andra fördelar. Mer transparenta betalningar gör det exempelvis svårare att tvätta pengar och undvika skatter.

Men det finns betydande risker med ett system där det knappt finns kontanter. Digitala nätverk kan krascha och cyberattacker kan slå ut betydande funktioner och skapa långt större skada än ett gammeldags bankrån.

”Om lamporna slocknar måste vi ha tillräckligt med kontanter i det här landet, långt, långt ute i skogen så att vi kan återgå till att använda fysiska pengar om det blir ett allvarligt problem”, sa Stefan Inges nyligen, rapporterar Bloomberg.

Sverige går i täten för utvecklingen mot det kontantfria samhället. Vi har lägst andel kontanter i cirkulation i hela världen, endast motsvarande cirka 1 procent av BNP. I USA och i Euroområdet är motsvarande siffra 8 respektive 10 procent.

Riksbanken och dess chef Stefan Ingves har flera gånger varnat för att kontanternas funktion är hotad. I en debattartikel i Aftonbladet i somras skrev han tillsammans med Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef, att Riksbanken var maktlös i frågan och att det nu var upp till staten att stärka kontanternas legala ställning.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GaroAnnons

Därför leder GARO utvecklingen inom E-mobility

Allt fler svenskar väljer att investera i en elbil. Att köra på el istället för bensin är både billigare och mer miljövänligt, samtidigt som skatten är lägre. För att det ska vara enkelt att ladda sin elbil krävs dock väl fungerande laddplatser på flera olika platser i samhället. GARO har varit ledande inom E-mobility sedan 2008 och erbjuder några av marknadens mest avancerade produkter inom området. 

– Gemensamt för våra produkter är att de är uppkopplade och kan prata med varandra och bilarna. På så vis kan de utbyta information, kopplas till betaltjänster och styra strömmen på ett smart sätt, säger Patrik Andersson, vd för GARO-koncernen.

Elbilsboomen är långt ifrån över och i stort sett alla biltillverkare har ställt om till att inkludera hybrid- och elbilar i utbudet. Detta har i sin tur skapat ett ökat behov av laddplatser och infrastruktur runt om i Sverige och övriga Europa. GARO har 80 års erfarenhet av elinstallationsprodukter och arbetar utefter visionen om en hållbar framtid. Verksamheten är uppdelad i de fyra produktområdena Installation, Projekt, Tillfällig el och slutligen E-mobility, som växer allra snabbast. 

– Vi lanserade vår första E-mobility-produkt 2008 och idag är det en av vår mest avancerade och uppkopplade produkt i vårt sortiment. Vi siktar på att vara en ledande aktör i inte bara Norden, utan även Europa, berättar Patrik Andersson. 

Smarta produkter

Inom E-mobility erbjuder GARO tre olika typer av produkter. Laddboxen som installeras hemma vid villan eller arbetsplatsen, laddstolpen som ofta ses i publika miljöer som exempelvis parkeringsplatser, och snabbladdningsstationen som finns längs motorvägar och vid snabbmatskedjor. Produkterna uppkopplade och kan prata både med varandra, men också med bilarna som laddas. 

– Tack vare att de är smarta så kan produkterna kopplas till olika tjänster som till exempel fördelningen av energin, betaltjänster och så vidare.  

Ett helhetskoncept

GARO utmärker sig genom sin breda produktportfölj och genomgående hållbarhetstänk. Stolparna och stationerna är gjorda av miljövänliga och hållbara material, mjukvaran är intelligent och serviceorganisationen ger kunderna trygghet, förklarar Patrik Andersson. 

– När man köper avancerade system så vill man känna sig trygg i att det fungerar. Vi erbjuder hela konceptet med service som hjälper till när mjukvaran behöver uppdateras eller om reservdelar måste bytas ut, avslutar han. 

Läs mer om GARO E-mobility 

Om Garo

GARO utvecklar och tillverkar innovativa och framtidssäkra elprodukter. Samtidigt som elsäkerheten och energiförbrukningen alltid har högsta prioritet ligger vi alltid i framkant inom användarvänlighet, digital teknik och modern design. Du är trygg med våra lönsamma och smarta lösningar.

Mer från Garo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Garo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?