1515

Ingves håller presskonferens: ”Fortsatt behov av stora stimulanser”

Det finns fortsatt behov av stora stimulanser för att stötta ekonomin.

Foto:Jesper Frisk

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på tisdagen. 

Han sade att vi nu har levt ett halvår med pandemin, och kommit från läge med rätt mycket fritt fall till bottenkänning under sommaren, och nu börjar världsekonomin återhämta sig. 

”Men det är en återhämtning kantad med stor osäkerhet”, sade han.

Det finns risk för bakslag, och det kommer behövas mycket stöd under lång tid, och därför fortsätter Riksbanken med de åtgärdsprogram de haft sedan mars/april och håller räntan fortsatt på noll. Det ska stötta återhämtningen och få upp inflationen mot målet.

Den svenska ekonomin tycks ha återhämtat sig, det finns en tydlig uppgång i aktivitetsindikatorn, främst från konsumtion och utrikeshandel. Men under aggregaten finns det stora skillnader, bland annat för resebranschen. 

Återhämtningen kommer från låga nivåer och hur stabil den blir beror på smittspridningen och vad som sker i omvärlden. Det kommer att ta flera år innan aktiviteten är tillbaka till en mer normal nivå, som rådde före krisen. Ökad smittspridning skulle tala för långsammare återhämtning.

Han sade att det är lämpligt att hantera finansmarknaderna så de kan ”läggas lite åt sidan”, så vi inte får problem där också.  

Det kan vara så att hushållen har ett sorts ”osäkerhetsminne” vilket kan hålla tillbaka återhämtningen, och det är viktigt att inte avveckla åtgärderna för tidigt. 

Många av åtgärderna är en sorts ”monetär försäkring” för att skydda hushåll och företag, hålla kreditförsörjningen igång och hålla räntorna låga. 

Trots alla åtgärder kommer det att ta tid med återhämtningen, och BNP är tillbaka på nivån från en tidigare tänkt bana. En del av detta blir en permanent förlust för samhällsekonomin, det som det handlar om nu är att få tillväxten på en bana som ligger relativt nära den som rådde före krisen. 

Inflationen har pressats ned i år av fallande energipriser, utan energi var inflationen 1,4 procent i augusti. Konsumtionsmönstret har samtidigt förändrats och det är svårt att tolka inflationen just nu. Nästa år väntas pandemin inte störa inflationstalen lika mycket.

Kronan har stärkts vilket spelar en viss roll, samtidigt väntas energipriserna stiga och efterfrågan öka i Sverige och världen, vilket leder till ökat inflationen långsamt stiger mot målet. Pandemin kan dock ha påverkat strukturer i ekonomin som gör att inflationsmönstret har ändrats.

Det är bra om de olika delarna av den ekonomiska politiken drar åt samma håll, och de gör de för närvarande. 

Finanspolitiken kan vara betydligt mer träffsäker i att rikta åtgärder mot olika grupper.    


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?