1515
Annons

Ingves firar födelsedagen med guldtackor

Riksbanken fyller 350 år och firar med att för första gången visa upp delar av guldreserven. Sverige äger 10.000 guldtackor där varje tacka är värd 4,5 miljoner kronor.

”Guld är ett slags försäkring ifall det skulle gå illa”, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Riksbanken 125 ton guld till ett värde av cirka 45 miljarder kronor. "Ett slags försäkring ifall det skulle gå illa någonstans i världen eller i Sverige", säger riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbanken 125 ton guld till ett värde av cirka 45 miljarder kronor. "Ett slags försäkring ifall det skulle gå illa någonstans i världen eller i Sverige", säger riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Jonas Eng

Som världens äldsta centralbank grundades Riksbanken redan 1668 och i år är första gången som allmänheten bjuds in för att se en del av det guldreserv som banken äger.

"Det är något som intresserar väldigt många människor. Mot bakgrund till vår historia så tyckte vi att det skulle vara intressant att för första gången visa upp en del av det guld som vi har", säger riksbankschef Stefan Ingves.

Totalt har Riksbanken 125 ton guld till ett värde av cirka 45 miljarder kronor. Varje enskild guldtacka är värd 4,5 Mkr och väger 12,5 kilo.  Staplar man de 10.000 guldtackorna ovanpå varandra skulle det bli en hög motsvarande cirka 2,5 Kaknästorn.

Men bara 10 procent av guldet förvaras i Sverige, på en hemlig plats. Det mesta förvaras i stället hos Bank of England i London men mindre delar finns också på banker i Kanada, Schweiz och USA. Detta för att göra det lättare om Riksbanken ska låna ut eller behöver använda guldet. 

Varför behöver Sverige en guldreserv?

"Guld är ingen annans skuld. I riktigt dåliga tider så använder man guld när man köper och säljer, det betyder då att guld, i vårt fall, är ett slags försäkring ifall det skulle gå illa någonstans i världen eller i Sverige", säger Stefan Ingves.

"I dåliga tider är det normalt sett så att man accepterar guld som betalning men inte nödvändigtvis andra typer av valutor."

Guldet, till skillnad från valutor, är heller inte utgivet av andra stater, vilket ökar värdet. Däremot påverkas guldpriset lika mycket av marknaden som andra valutor.

"Ibland när priset på dollarn eller euron går ner brukar priset på guld gå upp. Inte minst brukar det vara så att i dåliga tider stiger priset på guld. I det avseendet är det en faktor som utjämnar i någon mån värdet på tillgångarna i valutareserven."

Under våren och sommaren kommer Riksbanken att hålla i flera jubileumsevenemang där allmänheten kan se på guldtackor samt gamla svenska mynt och sedlar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?