1515

Ingves: Bostadsproblemen kan bara lösas genom kompromisser

STOCKHOLM (Direkt) För att lyckas "lösa ut" problemen på bostadsmarknaden måste alla vara villiga att göra något för allas bästa och inte bara för den egna kretsen. När man underlåter att vidta tillräckliga åtgärder på ett håll så landar det på något annat ställe. 

Riksbankschef Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan IngvesBild:TT

Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves i en paneldebatt i ESO:s regi på måndagen.

"Men jag tror inte heller att det är realistiskt att tro att man sätter sig runt ett bord och säger nu ska vi optimera det här. Vi vet att det är svårt och tungt ibland att fatta beslut i politiken", sade Stefan Ingves.

Enligt honom får man göra små reformer i den takt man "mäktar med".

Riksbankschefen sade vidare att "det som ligger och puttrar är ju Sveriges relation till EU".

John Hassler, professor Stockholm Universitet, citerade LO:s förre chefekonom PO Edin som sagt att "Framgång föder dumhet".

Han sade att Sverige kan komma närmare "fronten" genom att förbättra utbildningssystemet, bostadsmarknaden, produktiviteten i den skyddande sektorn (som byggsektorn och inhemsk tjänstesektor), skattesystemet och integrationen.

"Vi måste sluta att finansiera det som vi tycker är dåligt, som hög belåning", sade John Hassler, som tror att det finns en stor politisk samsyn om vad som behöver göras.

Han vill se något likande det som skedde efter 1990-talskrisen och ser förutsättningar till detta.

"Men jag tror att vi måste vänta på en kris innan vi får se det och det tycker jag är sorgligt", sade John Hassler.

Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen, sade att finanspolitiken måste ta ett större ansvar för makrotillsynen, bland annat vad gäller bostadspolitik, skatter och a-kassa.

"Det finns ett ansvar som inte låter sig delegeras, som skattepolitiken. Politiken måste ha en roll som vi talar mer om", sade han.

Han tror att politiken misstar sig när det gäller bostadspolitiken, han tror att svenska folket väntar sig att politikerna ska göra något.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?