ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves: Bostadsproblemen kan bara lösas genom kompromisser

  • Riksbankschef Stefan Ingves Foto: TT

STOCKHOLM (Direkt) För att lyckas "lösa ut" problemen på bostadsmarknaden måste alla vara villiga att göra något för allas bästa och inte bara för den egna kretsen. När man underlåter att vidta tillräckliga åtgärder på ett håll så landar det på något annat ställe. 

Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves i en paneldebatt i ESO:s regi på måndagen.

"Men jag tror inte heller att det är realistiskt att tro att man sätter sig runt ett bord och säger nu ska vi optimera det här. Vi vet att det är svårt och tungt ibland att fatta beslut i politiken", sade Stefan Ingves.

Enligt honom får man göra små reformer i den takt man "mäktar med".

Riksbankschefen sade vidare att "det som ligger och puttrar är ju Sveriges relation till EU".

John Hassler, professor Stockholm Universitet, citerade LO:s förre chefekonom PO Edin som sagt att "Framgång föder dumhet".

Han sade att Sverige kan komma närmare "fronten" genom att förbättra utbildningssystemet, bostadsmarknaden, produktiviteten i den skyddande sektorn (som byggsektorn och inhemsk tjänstesektor), skattesystemet och integrationen.

"Vi måste sluta att finansiera det som vi tycker är dåligt, som hög belåning", sade John Hassler, som tror att det finns en stor politisk samsyn om vad som behöver göras.

Han vill se något likande det som skedde efter 1990-talskrisen och ser förutsättningar till detta.

"Men jag tror att vi måste vänta på en kris innan vi får se det och det tycker jag är sorgligt", sade John Hassler.

Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen, sade att finanspolitiken måste ta ett större ansvar för makrotillsynen, bland annat vad gäller bostadspolitik, skatter och a-kassa.

"Det finns ett ansvar som inte låter sig delegeras, som skattepolitiken. Politiken måste ha en roll som vi talar mer om", sade han.

Han tror att politiken misstar sig när det gäller bostadspolitiken, han tror att svenska folket väntar sig att politikerna ska göra något.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer