Annons

Ingves: ”Allt har förändrats på två veckor”

Riksbanken står redo att göra mer ”om det behövs, när det behövs”. Riksbankschefen Stefan Ingves vittnar om hur omskakande coronasmällen är även för en krisveteran som han själv. 

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Joey Abrait

”De senaste veckorna har varit några av de mest dramatiska Sverige har upplevt i modern tid”, löd öppningsfrasen i Stefan Ingves ödesmättade tal på fredagen.

Han konstaterade att Riksbanken redan den 10 mars varnade för att coronakrisen skulle ställa alla tidigare prognoser på ända. Sedan mitten på mars har smittan exploderat, liksom varslen och konkurshoten.

”Allt har förändrats på två veckor”, sa Stefan Ingves och citerade en företagsledares beskrivning av coronachocken i samband med Riksbankens senaste företagsundersökning.

Riksbankschefen, med ett långt yrkesliv av krishantering såväl internationellt som av Sveriges tidiga 1990-tal och 2008, medger att den nuvarande krisen överträffar det mesta.

”Jag har aldrig varit var med om ett skeende som går så fort som i dagsläget. Det är svårt att skapa sig en tydlig bild av vad det är som nu händer i svensk ekonomi.”

Men Riksbanken agerar kraftfullt, fortsatte han. Minskad risk för kredittorka eller kraftigt stigande marknadsräntor sätts i första rummet, betonade riskbankschefen.

”Det gäller att övervintra på ett eller annat sätt när ekonomin fryser.”

Han räknar upp de obligationsköp, likviditetslån till banker och andra åtgärder om sammanlagt 1.400 miljarder kronor som presenterats för att hålla liv i kreditgivningen.

Syftet är att undvika en ännu värre smäll mot produktion, jobb och en framtida återhämtning, framhöll Stefan Ingves. 

”Tyvärr brukar marknaderna fungera som sämst när man behöver dem som mest. Det är en god beskrivning av vad som nu har skett.”

Han underströk att Riksbanken är beredd att ”göra det som krävs” för att undvika en finansiell härdsmälta.

”Vi från Riksbanken är redo att göra mer om det behövs, när det behövs, för att klara av den bekymmersamma situationen.”

Frågan om sänkt reporänta tillbaka på minus när inflationen och konjunkturen dyker avfärdar Stefan Ingves däremot bestämt.

”Att diskutera 25 punkters sänkning är ganska irrelevant för företag nu. Det är inte huvudfrågan.”

”Jag kan inte se något skäl att ägna sig åt den diskussionen i dagsläget, givet allt annat som är mycket viktigare för närvarande.”

Riksbankens köp av bostadsobligationer minskar dessutom risken för stegrande boräntor, fortsatte han.

”Vår förhoppning är att ingenting särskilt ska hända med bolåneräntorna.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?