1515
Annons

Ingvar Kamprads miljongåva riskerar brinna inne

Två år före sin död skänkte Ikea-grundaren Ingvar Kamprad fem miljoner kronor till Älmhults kommun för att etablera en mötesplats för äldre. Nu kan pengarna brinna inne, rapporterar SMP.

Foto:Hans Runesson

Av gåvobrevet framgick att summan, fem miljoner kronor, enbart fick användas till etablering av en mötesplats i fastigheten Vita huset. Tanken var bland annat att bygdens äldre skulle kunna träffas för att umgås. Nu riskerar i stället fastigheten som var Ingvar Kamprads födelseplats att rivas, trots att länsstyrelsen vill att kommunen ska bevara byggnaden och införa rivningsförbud, enligt tidningen.

Kamprads gåva på fem miljoner var öronmärkt till aktiviteter i byggnaden. Pengarna kan därmed brinna inne om byggnaden inte får stå kvar, skriver SMP.

Ingvar Kamprad avled i sitt hem under förra året, vid 91 års ålder

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera