Ingvar Kamprads miljongåva riskerar brinna inne

Två år före sin död skänkte Ikea-grundaren Ingvar Kamprad fem miljoner kronor till Älmhults kommun för att etablera en mötesplats för äldre. Nu kan pengarna brinna inne, rapporterar SMP.

Foto:Hans Runesson

Av gåvobrevet framgick att summan, fem miljoner kronor, enbart fick användas till etablering av en mötesplats i fastigheten Vita huset. Tanken var bland annat att bygdens äldre skulle kunna träffas för att umgås. Nu riskerar i stället fastigheten som var Ingvar Kamprads födelseplats att rivas, trots att länsstyrelsen vill att kommunen ska bevara byggnaden och införa rivningsförbud, enligt tidningen.

Kamprads gåva på fem miljoner var öronmärkt till aktiviteter i byggnaden. Pengarna kan därmed brinna inne om byggnaden inte får stå kvar, skriver SMP.

Ingvar Kamprad avled i sitt hem under förra året, vid 91 års ålder


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?