1515
Annons

Ingvar Kamprad: Jag slängde Polens utrikesminister i poolen

I en lång Tv4-intervju berättar Ingvar Kamprad om vad som ska hända med pengarna som “blir över” och varför han aldrig vill att möbelimperiet börsnoteras.

Och om sina egna fiaskon, som han själv kallar misstagen.

”Jag är underutvecklad på alla jävla områden, man skulle kunna säga idiot”, säger Kamprad.

 

Resan går från gården Älmtaryd I Småland, genom tiden i nazirörelsen och avtalen i det då kommunistiska Polen, till ett rum med ett barskåp där ”Ikeas största affärer har gjorts och avslutats”.

I intervjun med Felix Herngren berättar den vanligtvis medieskygge Ikea-grundaren Ingvar Kamprad om sitt liv och vägen till möbelimperiet.

Vägen var inte alltid spikrak. På 1950-talet gjorde den svenska möbelbranschen sitt bästa för att bli av med Ingvar Kamprad och hans låga priser. För Tv4 berättar Kamprad om när han blev portad från möbelmässor – men ändå tog sig in.

"Jag hade en god vän som var handelsresande för ett företag i Göteborg. Jag lade mig på botten i hans bil och han rullade i mig i en matta och körde in på mässområdet."

Konkurrensutsätt bankerna – hitta marknadens billigaste företagslån (extern tjänst)

Dessutom blockerade Sveriges Möbelhandlares förening de fabriker som levererade till Ikea, berättar han. 

Jakten på fabriker tog Kamprad till dåvarande kommunistlandet Polen. 

"I dag, 60-70 år senare har vi 28 stycken egna fabriker i Polen".

"Polen blev mitt andra hemland", säger han.

Felix möter Ingvar Kamprad sänds i Tv4 torsdag 4 maj klockan 20.00.

Innehåll från KellerAnnons

Global styrka med lokal fokus för en hållbar grundläggning

För att skapa en långsiktig hållbarhet vid byggprojekt krävs rätt grundläggning. Som specialister på nordiska markförhållanden, ett komplett utbud av tekniker och med en världsledande styrka i ryggen ligger Keller Grundläggning i klar framkant. 

De senaste åren har varit framgångsrika för Keller Grundläggning och företaget har växt i takt med uppdragen. Samtidigt är man också med att driva på den geotekniska utvecklingen framåt, både med egen produktutveckling och genom medverkan i flera akademiska forskningsprojekt med miljörelaterad fokus.

Med en väl utvecklad maskinpark, en bred produktportfölj och en egen konstruktions- samt projekteringsavdelning levererar Keller Grundläggning optimala geotekniska lösningar över hela byggsektorn. Lång kännedom om de speciella svenska markförhållandena är en stark tillgång liksom fördelen med globala resurser.

Läs mer om Keller Grundläggnings tekniker här

– Det är förstås en extra styrka att vi kan ta in specialkompetens, en metod eller en teknik som inte är standard i Sverige från våra globala kollegor. Det ger oss ett bredare perspektiv som gör att vi kan presentera fler olika alternativ för våra kunder och även lyfta fram vilka som är särskilt miljösmarta, säger Robert Thurner, vd för Keller Grundläggning.

De markförstärkande tekniker som företaget erbjuder har ett brett spann, från de mer traditionella som kalkcementpelare till alternativa som exempelvis stenpelare. En lösning som använder sig av stenpelare i stället för kalkcementpelare kan spara upp till tio gånger så mycket koldioxid. 

Läs mer om Keller Grundläggnings projekt 

– Branschen kan inte bara fortsätta att bygga likadana infrastrukturprojekt som tidigare utan behöver utveckla såväl tekniker som hållbarhet och lönsamhet. Vi har alla ett ansvar och kompetensen finns i branschen. Tillsammans med våra kollegor bygger vi för våra medmänniskor med vår gemensamma framtid i fokus, avslutar Robert Thurner. 

Om Keller:
Keller Grundläggning är ett oberoende dotterbolag till Keller Group som med verksamhet på fem kontinenter är världens största geotekniska lösningsspecialist. För sina kunder utvecklar företaget såväl ekonomiska som alternativa miljövänliga lösningar och genom att koppla samman globala resurser och lokala kunskaper är Keller med på några av de största och mest utmanande projekten runt om i världen. I det dagliga arbetet genomför Keller runt 6 000 projekt varje år.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Keller och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Moderaterna: Skyll inte integrationsproblem på företag

Statsminister Magdalena Anderssons (S) uppmaning till svenska företag att inte hämta arbetskraft från andra delar av världen möter skarp kritik från Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson. 

”De som har invandrat hit får inte får tillräckliga krav på sig”, säger hon. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

En utredning om att strama åt arbetskraftsinvandringen ska vara klar nästa sommar. Och i absolut närtid – före valet – kommer regeringen att lägga fram ett förslag som sätter stopp för arbetskraftsinvandring till de allra lägsta lönerna, enligt inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare. 

Enligt tidigare besked kan gränsen komma att hamna runt 27.000 kronor per månad. 

Men statsminister Magdalena Andersson (S) anser att företag borde ta sitt samhällsansvar och avstå från att ta hit utländsk arbetskraft redan i dag. 

”Plocka inte hit arbetskraft från andra delar av världen”, var den knivskarpa uppmaningen under en kampanjresa till Örebro på tisdagen. 

”Till exempel när man ska anställa en diskare: Ta någon som finns i Sverige i stället för att ta någon som kommer från en annan kontinent”, sa hon vidare. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar utspelet, som först gjordes i SR:s partiledarintervju, för märkligt. 

”Nu skyller man också integrationsproblem på företag. Jag menar att det krävs politik som gör att människor är rustade att komma in på arbetsmarknaden och vi att ställer krav på dem som har invandrat hit”, säger Elisabeth Svantesson vars parti också vill höja inkomstkravet vid arbetskraftsinvandring. 

”Problemet i Sverige är att de som har invandrat hit inte får tillräckliga krav på sig att anpassa sig till svensk arbetsmarknad för att utbilda sig och lära sig svenska. Och vi har bidragssystem som gör att det inte lönar sig att jobba”, säger hon vidare. 

Till och med juli i år har 26.000 arbetstillstånd beviljats i Sverige från länder utanför EU och EES. Samtidigt är 156.000 personer öppet arbetslösa. 

Ett tecken på att det borde gå att matcha fler jobb med personer som redan är arbetslösa i Sverige är att Arbetsförmedlingen flera år lämnat tillbaka medel avsedda för arbetsmarknadsutbildning och att det finns vakanser på landets yrkesutbildningar, enligt Svantesson. 

”Många tar ett stort ansvar och anställer personer som kanske inte alltid har den högsta utbildningen, men man kan inte lägga ansvaret på svenska företag och arbetsgivare att anställa dem som är lågutbildade och arbetslösa”, säger hon. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera