Annons

Ingvar Kamprad är död

Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled i lördags i hemmet. Han blev 91 år. En av Sveriges största entreprenörer har gått ur tiden och det livsverk han lämnar efter sig omsätter 350 miljarder kronor.

 

Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad.Bild:Niklas Larsson

Ingvar Kamprad skulle ha fyllt 92 år i mars, men avled i lördags kväll hemma på sin gård utanför Älmhult.

"Det är bara sorgligt, men samtidigt får man glädjas över att han fick ett långt och innehållsrikt liv. Jag tror han har haft oerhört roligt under byggnationen av Ikea", säger Lars-Johan Jarnheimer, ordförande i Ingka Group som är Ikeas moderbolag.

Ni kände ju varandra väl - hur skulle du beskriva honom?
"Han var en av de största entreprenörerna under 1900-talet, kanske rentav den största. Vi har ju några under vår tid som varit ikoniska och Ingvar är en av dem. Även hans kompis Erling Persson var av samma skrot och kort."

Lars-Johan Jarnheimer berättar att Ingvar Kamprad in i det sista hade ett stort engagemang för Ikea, och framtidsvisioner för möbeljätten.

"Ja, så var det sist jag träffade honom i november. Han har ett fantastiskt sinne för detaljer och en nyfikenhet som ett barn trots att han var över 90 år. Det tror jag också är en viktig egenskap när man driver ett sådant här bolag."

Ingvar Kamprad flyttade för några år sedan hem till Sverige igen och bosatte sig på gården i Bölsö i Stenbrohults socken i Småland.

Vad händer nu med Ikea?
"Jag tror inte det händer något. Det är business as usual."

Lars-Johan Jarnheimer som alltså är ordförande i moderbolaget för Ikeagruppen med 149.000 medarbetare konstaterar att Ingvar Kamprads tankar och arbete lever vidare. Vd Jesper Brodin och andra toppchefer är skolade av den legendariske smålänningen.

"Många i ledningen har varit där i över 20 år och har fått Ingvars vaccin i sig under många år och det ska mycket till för att något virus ska bita på det", säger Lars-Johan Jarnheimer och tillägger:

"Det är klart man kommer sakna Ingvar, men det vi kan göra är att hedra honom genom att fortsätta hans arbete med att pressa priserna och göra möblerna ännu bättre."

Ingvar Kamprad grundades Ikea 1943. 75 år senare är omsättningen uppe i 350 miljarder kronor. Gruppen har 403 varuhus i 43 länder.

Moderbolaget Ingka Holding i Holland ägs av stiftelsen Ingka Foundation. Medan rättigheter ligger i Inter Ikea.

Ingvar Kamprad har flera gånger rankats som Sveriges rikaste man och en av världens rikaste.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?