1515

Inget stopp för kritiserad taxonomi i EU

EU-parlamentets miljö- och ekonomiutskott säger ja till förslaget om vad som ska klassas som hållbara investeringar.

Inte bra, tycker C och M.

Foto:Photographer: Peter Ekvall

Med klar marginal, 92 röster mot 34 och 4 som avstod, valde utskotten gemensamt att inte föra upp frågan till en avgörande omröstning i hela parlamentet.

Därmed finns nu ett halvt ja till EU-kommissionens förslag om så kallad grön taxonomi. Svenska ledamöterna Jessica Polfjärd (M) och Emma Wiesner (C) fick inte tillräckligt stöd för sitt motstånd.

”Jag är både besviken, bestört och bekymrad. Taxonomin står för en miljöpolitik som inte går ihop. Det försvårar den gröna omställningen”, säger Wiesner till TT efter omröstningen.

Övriga svenska ledamöter i utskotten, Jytte Guteland (S), Pär Holmgren (MP) och Malin Björk (V) röstade nej till invändningen från C och M. Formellt väntas nu EU-parlamentet godkänna taxonomin i samband med nästa session i Strasbourg i början av oktober. 

EU-kommissionen lade fram sitt första förslag i fjol, men fick då skarp kritik från flera håll. En omarbetad version kom i våras och fick tummen upp av vissa – men långt ifrån alla.

I Sverige har bland annat skogsindustrin och energiföretag varit kritiska, exempelvis mot att investeringar i biodrivmedel baserade på raps, majs, sockerbetor och andra grödor inte ska anses som hållbara.

Även i riksdagen finns en majoritet mot förslaget, där M, C, SD och KD drivit på för att Sverige ska försöka säga nej. 

Om det kommer att gå är dock osäkert. Emma Wiesner hoppas att regeringen agerar i den avgörande behandling som nu görs av EU:s medlemsländer i ministerrådet.

”Jag vill påstå att den här taxonomin har ett systemfel när man slår så hårt mot förnybart som man gör och slår så hårt mot skogen. Så jag har en förhoppning ändå att regeringen i rådet kan sätta emot och ansluta till de länder som har pekat på tveksamheter. Jag vill inte ge upp, utan vi måste ligga på”, säger Wiesner till TT.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?