1515

Inget apanage till barnen

Att prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset innebär även att de inte får tillgång till apanaget. Det meddelade riksmarskalk Fredrik Wersäll vid en pressträff på måndagen.

Drottning Silvia, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill under firandet av Victoriadagen på Borgholms idrottsplats i juli 2019.
Drottning Silvia, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill under firandet av Victoriadagen på Borgholms idrottsplats i juli 2019.Foto:Mikael Fritzon / TT

Han sade att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte i framtiden förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som kommer an på statschefen.

”De kommer att betraktas mer som privatpersoner och kommer inte att ha begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som är förknippat med att vara kunglig höghet”.

Barnbarnens friare roll innebär också att de inte har sin framtida försörjning tryggad.

”De kan inte förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av de anslag som tilldelas hovet”, säger Fredrik Wersäll.

Fredrik Wersäll tror däremot inte att dagens beslut kommer att minska hovets kostnader. 

”Anslaget fördelas i princip till syskonen och det avser att täcka deras officiella åtaganden. Och officiella åtaganden kan inte förväntas minska och jag kan inte se att det påverkar den totala ekonomin.”


Innehåll från TRUE Original DocumentAnnons

Så håller ni era dokument säkra till 100 procent

De senaste åren har vår digitala värld blivit allt mer oviss och tvivelaktig. Förekomsten av vinklade nyheter och förfalskade dokument ökar kontinuerligt, vilket har lett till en osäkerhet kring vad som är sant eller falskt. För att stämma i bäcken har det smarta techföretaget TRUE Original Documents utformat en dokumentstandard som är helt omöjlig att förfalska, tappa bort eller förstöra.

Alla individer tillbringar mer och mer tid online, både för social interaktion och för att hantera ärenden och affärer. Medan vår ökade digitala närvaro både har resulterat i ett mer flexibelt och effektivt samhälle samt nya, spännande innovationer, medför den också vissa utmaningar – däribland hur man kan utröna vad som är sant och falskt. 

– De flesta av oss använder samma rutiner för dokumenthantering som vi har gjort i hundratals år. Att förfalska, stjäla eller revidera digitala dokument, bevis, utmärkelser eller certifikat är väldigt enkelt för cyberbrottslingar och kan leda till omfattande problem, både för privatpersoner och för företag. Av den anledningen har vi utvecklat en teknik som gör digitala dokument helt omutbara och verifierbara. Vi sparar metadatan från alla dokument i Ethereum Blockchain och gör dem därmed båda omutbara och mer tillgängliga, säger grundaren Patrik Slettman.

Genererar affärsdata och trafik

Resultatet av TRUE:s metod blir 100 procent säkra dokument som är omöjliga att förfalska och som enkelt kan delas både via sms, email och i sociala medier. Medan detta är oerhört värdefullt i sig, har blockchainsäkrade dokument ännu fler fördelar; varje gång dokumentet visas genereras trafik och affärsdata som kan ses av utfärdaren, som därmed kan se när, var och hur dokumentet visas och delas, samt hur många som har tittat på det. 

– Det är ett värdefullt verktyg för att höja affärsmodeller och individanpassa marknadsföring. Som om det inte vore nog sparar digital dokumenthantering dessutom både arbetstid och pengar; eftersom dokumenten kan genereras och distribueras helt automatiskt kan organisationen istället fokusera på sin kärnverksamhet, säger Patrik.

Reducerar administration och ökar tillit

Ett tydligt kvitto på värdet i TRUE:s blockchainlösning är partnerskapet som företaget inledde med Bolagsverket i somras, för att bygga en verifieringstjänst för företagsinformation och utforma en ny, förtroendeskapande digital infrastruktur för svenska bolag. Andra samarbeten är bland andra Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF), som genom TRUE lanserat ett nytt sätt att säkra sina diplom och certifikat. Bland skolor har Nackademin, FEI och många andra Yrkeshögskolor infört TRUE’s system för att hantera diplom and betyg, medan mediebolaget DI Gasell använder TRUE:s modell för att säkert utfärda diplom och utmärkelser. Det sparar tid genom reducerad administration och genererar ökad trafik, statistik och medvetenhet. 

Baserat på smart-contracts

TRUE:s metod baseras på egenutvecklade smart-contracts, som sparar de digitala dokumentens metadata i Blockchain. Därmed transformeras dokumenten till något mer än dokument varit tidigare; de blir smartare, säkrare och driver trafik. Patrik understryker att lösningen är helt unik i dagens läge.

– Genom att säkra och verifiera dokument med Blockchain kan man omedelbart se om dokumenten har modifierats på något vis. Eftersom läsarna enkelt kan bekräfta huruvida dokumentet är ett original, får de ökat förtroende för avsändaren – något som är affärskritiskt för de flesta företag och ett måste i dagens snabbrörliga värld, avslutar Patrik. 

Läs mer hos TRUE Original Document 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TRUE Original Document och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?