1515
Annons

Ingenjörsbristen är en myt – men matematiken svajar

Bilden av att det råder brist på ingenjörer i Sverige och att det kommer att bli än värre i framtiden stämmer inte. Det menar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.  

Däremot hänger inte högskolorna med i alla nya teknikskiften. Och det är matematiken som är akilleshälen.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.Foto:Sveriges Ingenjörer
Foto:Sveriges Ingenjörer

”Vi ser inte att det finns någon brist på ingenjörer i Sverige i dag, vi har en balans på arbetsmarknaden. Det är låg arbetslöshet, men så har det sett ut länge. Samtidigt ser vi inte att lönerna går upp i den takt de gör när det förekommer en brist”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, intresseorganisation och fackförbund för cirka 156.500 högskoleutbildade ingenjörer. 

Däremot kan det finnas stora kompetensbehov inom vissa områden som representerar stora teknikskiften, som batteriteknik, 5g och AI menar hon. 

”Här har högskolorna inte hängt med och inte studenterna heller. I år har vi dock börjat se ökade ansökningar till utbildningar som är kopplade till dessa teknikskiften. Men det är ganska lång leveranstid på ingenjörer, dessutom är det bara hälften som tar examen.” 

Det senare förklaras till stora delar av bristande matematikkunskaper enligt de undersökningar som Sveriges Ingenjörer genomfört.

”En liten del hoppar av väldigt tidigt, troligen för att de valt fel utbildning. En annan mindre del slutar innan examen för att de fått ett arbete, men den stora gruppen hoppar av för att det upplevs för svårt, framför allt med matematiken. Det är ett problem som måste lösas redan i grundskolan.”

Även om hon inte ser någon brist på ingenjörer är det viktigt att företagen planerar för sin kompetensförsörjning på både halvlång och lång sikt. 

”Företagen behöver veta var de vill vara om 5, 10 år, vilken kompetens som behövs för att ta sig dit och vilken kompetens som behövs när de är där. Då kan de jobba med fort- och vidareutbildning av den personal de redan har.”

Men i det arbetet behöver företagen hjälp av akademin. Regeringen föreslog nyligen en ändring av högskolelagen, där lärosätenas roll och ansvar för att vidareutbilda yrkespersoner förtydligades.

”Det är bra, men samtidigt måste finansieringen för detta öronmärkas och vara långsiktig så att högskolorna inte tar pengar från de nya studenterna.

Att så få som var sjätte permitterad medlem i Sveriges Ingenjörer vidareutbildat sig under perioder av permitteringar till följd av pandemin var något som förvånade henne.

”Om det går bra för företagen har de inte tid eller möjlighet att släppa iväg sina medarbetare på utbildning och när det går sämre finns inga pengar. Nu när många har varit permitterade har det funnits ett fönster.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?