1515
Annons

”Ingen vill ta den första smällen”

Cyberförsäkringar har gått från nytt, lovande och lönsamt tillväxtområde till minerad mark för försäkringsbranschen. 

”Vissa försäkringsbolag har helt enkelt slutat teckna försäkringar”, berättar cyberförsäkringsexperten Kristoffer Haleen på Willis Towers Watson. 

Foto:Most Photos

Kristoffer Haleen leder det nordiska teamet som jobbar med cyberrisker på Willis Towers Watson, en av världens tre stora försäkringsförmedlare

”Cyberförsäkringar har de senaste fem åren varit ett nytt lovande tillväxtområde där försäkringsbolagen skulle tjäna nya pengar. Många bolag gav sig också in på marknaden. Det gjorde att det var väldigt lätt att köpa en försäkring för företagen.”

I dag är dock bilden en helt annan.

”När vi handlade upp för några större kunder 2018 hade vi 20-talet försäkringsbolag att välja bland. Nu har vi ibland inget som vill vara med och cyberförsäkra. Vissa försäkringsbolag har helt enkelt slutat teckna försäkringar och i princip alla har blivit betydligt mer försiktiga.”

Till viss del är det branschspecifikt vilka bolag som i dag nekas att teckna cyberförsäkring.

”Energisektorn och infrastruktur, kommunala verksamheter har det svårt just nu. De har inte tid eller kompetens att hålla sig ajour med vad som krävs. De har inte resurser till det. Det är ingen som vinner val på att förbättra it-säkerheten i en kommun”, konstaterar Kristoffer Haleen.

Kristoffer Haleen
Kristoffer Haleen

Han beskriver hur de riktigt stora företagen oftast behöver så mycket försäkring att inget enskilt försäkringsbolag vill ställa upp med de belopp som krävs och då blir lösningen att flera försäkringsbolag delar på risken.

”Men i dag ser vi att nästan ingen vill ta den första smällen. Inget bolag vill erbjuda den första av dessa, primärförsäkringen.”

”2021 var första året som vi såg att vissa företag som ville ha inte alls erbjöds försäkring.”

Kristoffer Haleen räknar med att det under 2022 kommer att bli än svårare för många företag att teckna en cyberförsäkring. 

”Men jag tror inte att alla försäkringsbolag kommer att dra sig ur segmentet. Vi har sett så kraftiga justeringar av premienivåerna att bolagen kommer att hitta lönsamhet i detta. Volymerna är också så stora att försäkringsbolagen inte vill vara utan den här kakan. Alla tror också att just de ska överlista riskutvecklingen.”

Enligt Kristoffer Haleen steg premierna med upp mot 100 procent i Europa under förra året.

”Vi tror också att premierna kommer att fortsätta stiga under 2022, om än inte lika kraftigt.”

Samtidigt beskriver han hur försäkringsbolagen ställer betydligt högre krav på kunderna och även gör förändringar i det skydd som ingår.

”Man får helt enkelt inte lika mycket försäkring för pengarna i dag.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?