Annons

”Ingen vill bedriva presidentkampanj i en recession”

NEW YORK. 

USA-börserna jublade på tisdagen efter Trump-administrationens besked om att man skjuter upp införandet av de nya Kina-tullarna till december. Analytiker ser beslutet som en reaktion på den senaste tidens börsoro och ett tecken på att valåret närmar sig.

Foto:AP

Tisdagen blev ännu en politiskt styrd börsdag på Wall Street. Men till skillnad från de senaste veckorna var det glada tongångar. Det breda indexet S&P 500 steg 1,48 procent, främst drivet av tech-aktier och retailsektorn.

Bland enskilda bolag tillhörde Apple vinnarna, som steg med 4,2 procent. Elektronikkedjan Best Buy steg med 6,4 procent och klädbolaget Abercrombie & Fitch med 5,8 procent.

Anledningen till uppgången var beskedet från Trump-administrationen att man tar ett steg tillbaka i handelskonfrontationen med Kina. Införandet av nya tullar på vissa kinesiska importvaror skjuts upp från den 1 september till den 15 december. Det gäller exempelvis mobiltelefoner, datorer, spelkonsoller, kläder och skor. Dessutom stryks flera produkter helt från den tidigare annonserade varulistan värd motsvarande 2820 miljarder kronor. 

President Trump, som hittills förnekat att hans importtullar haft någon negativ effekt på ekonomin, uppgav på tisdagen att fördröjningsbeslutet var ett sätt att minska de potentiella effekterna på julhandeln. ”Bara utifall någon av tullarna skulle påverka amerikanska konsumenter”, sa han. 

Till skillnad från de tullar på 25 procent som tidigare införts mot Kina hotas nu populära konsumentprodukter av den annonserade tariffrundan på 10 procent, som elektronik, kläder och leksaker.    

Joel Prakken, chefsekonom för USA på analysbolaget IHS Markit, skriver i en marknadskommentar att han ser fördröjningsbeslutet som ett sätt att köpa förhandlingstid och samtidigt minska smällen för de amerikanska konsumenterna. Agerandet kan också vara ett tecken på att administrationen är oroad över den senaste tidens finansmarknadsoro och tal om recession, enligt honom. 

”Men allt som minskar spänningarna i handelsrelationerna är goda nyheter.”

Tom Donohue, chef för USA:s handelskammare, säger till tv-stationen CNBC att Vita husets beslut delvis syftar till att undvika recession under kommande valår.

”Ingen vill bedriva en presidentkampanj, oavsett parti, mitt i en recession.”

Han menar att utvecklingen är typisk för Trump-administrationen, som ofta sätter upp ett tufft mål och sedan manövrerar taktiskt efterhand beroende på reaktionerna, både från politiskt håll och från finansmarknaden.  

Beskedet från handelsrepresentantens kontor på tisdagen kom efter att ambassadör Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin talat i telefon med Kinas vice premiärminister. 

Det var ett ”väldigt bra samtal”, enligt president Trump. Parterna tycks dock endast ha kommit överens om att talas vid igen om två veckor.

Det var den 1 augusti som Donald Trump meddelade att administrationen gör verklighet av hotet om att införa 10 procents tull på de kinesiska importvaror som återstår att tullbelägga. 

Presidenten sade sig främst vara besviken över att kineserna inte köpt den mängd amerikanska jordbruksprodukter som de lovat under samtalen i samband med G20-mötet i Japan i juni. Peking har dock förnekat att man lovat detta.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera