Annons

”Ingen vill bedriva presidentkampanj i en recession”

NEW YORK. 

USA-börserna jublade på tisdagen efter Trump-administrationens besked om att man skjuter upp införandet av de nya Kina-tullarna till december. Analytiker ser beslutet som en reaktion på den senaste tidens börsoro och ett tecken på att valåret närmar sig.

Foto:AP

Tisdagen blev ännu en politiskt styrd börsdag på Wall Street. Men till skillnad från de senaste veckorna var det glada tongångar. Det breda indexet S&P 500 steg 1,48 procent, främst drivet av tech-aktier och retailsektorn.

Bland enskilda bolag tillhörde Apple vinnarna, som steg med 4,2 procent. Elektronikkedjan Best Buy steg med 6,4 procent och klädbolaget Abercrombie & Fitch med 5,8 procent.

Anledningen till uppgången var beskedet från Trump-administrationen att man tar ett steg tillbaka i handelskonfrontationen med Kina. Införandet av nya tullar på vissa kinesiska importvaror skjuts upp från den 1 september till den 15 december. Det gäller exempelvis mobiltelefoner, datorer, spelkonsoller, kläder och skor. Dessutom stryks flera produkter helt från den tidigare annonserade varulistan värd motsvarande 2820 miljarder kronor. 

President Trump, som hittills förnekat att hans importtullar haft någon negativ effekt på ekonomin, uppgav på tisdagen att fördröjningsbeslutet var ett sätt att minska de potentiella effekterna på julhandeln. ”Bara utifall någon av tullarna skulle påverka amerikanska konsumenter”, sa han. 

Till skillnad från de tullar på 25 procent som tidigare införts mot Kina hotas nu populära konsumentprodukter av den annonserade tariffrundan på 10 procent, som elektronik, kläder och leksaker.    

Joel Prakken, chefsekonom för USA på analysbolaget IHS Markit, skriver i en marknadskommentar att han ser fördröjningsbeslutet som ett sätt att köpa förhandlingstid och samtidigt minska smällen för de amerikanska konsumenterna. Agerandet kan också vara ett tecken på att administrationen är oroad över den senaste tidens finansmarknadsoro och tal om recession, enligt honom. 

”Men allt som minskar spänningarna i handelsrelationerna är goda nyheter.”

Tom Donohue, chef för USA:s handelskammare, säger till tv-stationen CNBC att Vita husets beslut delvis syftar till att undvika recession under kommande valår.

”Ingen vill bedriva en presidentkampanj, oavsett parti, mitt i en recession.”

Han menar att utvecklingen är typisk för Trump-administrationen, som ofta sätter upp ett tufft mål och sedan manövrerar taktiskt efterhand beroende på reaktionerna, både från politiskt håll och från finansmarknaden.  

Beskedet från handelsrepresentantens kontor på tisdagen kom efter att ambassadör Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin talat i telefon med Kinas vice premiärminister. 

Det var ett ”väldigt bra samtal”, enligt president Trump. Parterna tycks dock endast ha kommit överens om att talas vid igen om två veckor.

Det var den 1 augusti som Donald Trump meddelade att administrationen gör verklighet av hotet om att införa 10 procents tull på de kinesiska importvaror som återstår att tullbelägga. 

Presidenten sade sig främst vara besviken över att kineserna inte köpt den mängd amerikanska jordbruksprodukter som de lovat under samtalen i samband med G20-mötet i Japan i juni. Peking har dock förnekat att man lovat detta.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?