1515

Ingen succé för välfärdsbolag

Välfärdsbolagen är långtifrån en succé på börsen. Men enligt bedömare går det inte bara att skylla kräftgången på den politiska osäkerheten.

Bild:TT

En sammanställning som Di har gjort visar att välfärdsbolagen på Stockholmsbörsen blandar och ger. På ett års sikt är det endast en aktie som slår Stockholmsbörsens breda index OMXSPI.

Sämst har det gått för Humanas aktie som backat med över 30 procent. Även vårdbolaget Capios och friskolekoncernen Academedias aktier har fallit med drygt 15,4 procent respektive 7,4 procent.

Bäst i klassen är bemanningsbolaget Dedicare som rusat med nästan 120 procent på ett år.

Men trots att partierna fortsätter den fleråriga striden om vinster i välfärden är frågan knappast en våt filt över bolagens aktier, enligt en analytiker.

”I vårdbolagen har den upplevda politiska risken till stor del försvunnit skulle jag säga. Det påverkade värdering mer negativt i höstas och förra sommaren”, säger Kristofer Liljeberg, analytiker på Carnegie som bevakar vårdbolag som Attendo, Capio och Humana.

Han pekar i stället på bolagsspecifika faktorer.

”Attendo har kontinuerligt levererat bra siffror och värderas därefter. Capio går väldigt bra i Norden men haft det tuffare i Frankrike”, säger Kristofer Liljeberg.

Sämst i klassen är Humana vars aktie fallit med över 30 procent.

"De har haft problem att anpassa kostnaderna och ställa om migrationsenheter till behandlingsenheter", säger Kristofer Liljeberg.

Dedicares kursrusning förklaras av experter med den starka konjunkturen och arbetsmarknaden, vilket gynnar bemanningsbolag.

Aktörer på marknaden som Di talat med anser att Reepalu-utredningen, som officiellt presenterades i maj, är överspelad.

Peter Malmqvist, analytiker på Remium, menar dock att man bör göra viss skillnad på vårdbolagen och skolbolagen.

"Min uppfattning är att det från politiskt håll varit mer fokus på skolbolagen", säger han.

Jonas Olavi, fondförvaltare på Alfred Berg, anser att den politiska risken har skrämt bort investerare från välfärdsbolagen, men lyfter en annan faktor som kan påverka bolagens aktier.

”Vi är inne i en stark börsperiod och om man tror på fortsatt uppgång tror jag att man snarare väljer cykliska bolag då välfärdsbolagen är relativt defensiva”, säger han.

https://infogram.com/valfardsbolagens-uppgang-och-fall-1gqo2qvr9rgyp78


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?