1515
Annons

Ingen ny minister utses i Löfvens regering

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter med en nygammal regering.

Näringsminister Ibrahim Baylan får även fylla hålet efter den avgångna landsbygdsministern.

Stefan Löfven
Stefan LöfvenFoto:TT

Först när riksdagen öppnar igen efter sommaren presenterar Stefan Löfven sin regeringsförklaring med den politik regeringen tänker föra.

Men redan nu pekar han ut vilka fyra prioriteringar som regeringen kommer att ha.

”Det är jobb, trygghet, klimat och välfärd”, säger Löfven.

Stefan Löfven avgick efter en misstroendeförklaring i riksdagen den 21 juni. I onsdags godkändes han på nytt som statsminister.

”Det är en utmanande och mycket viktig tid för Sverige. Vi har ett nytt politiskt läge i vårt land”, säger han.

Den tidigare landsbygdsministern, Jennie Nilsson (S), avgick nyligen för att återinträda som riksdagsledamot och därmed kunna rösta i statsministeromröstningen. Näringsminister Ibrahim Baylan fick då ansvar även för landsbygdsfrågorna, och det får han fortsätta med. Kritik kommer bland annat från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) mot att regeringen nu inte har en specifik landsbygdsminister.

”Regeringskansliet kan organiseras på hur många sätt som helst och vi har ett av de mer rutinerade statsråden som håller på med de här frågorna och departementet har de resurser som behövs”, säger Löfven om kritiken.

Skog och strandskydd hamnade i fokus i den turbulenta process som följde efter att Löfven röstades bort och ett nytt regeringsunderlag skulle förhandlas fram.

C-ledaren Annie Lööf fick då löften om reformer som ska stärka äganderätten för privata skogsägare och göra strandskyddet mer flexibelt, men Miljöpartiet kan inte acceptera dem.

Konflikten mellan C och MP hamnar nu i Baylans knä.

”Jag har lärt mig genom åren att ett stort mått av ödmjukhet alltid är bra att ha med sig. Jag kommer i alla fall att göra mitt yttersta”, säger han.

Löfven uppger att konfliktfrågorna ska lösas ”så snabbt det går”.

”En viktig uppgift blir att fortsätta utveckla skogspolitiken. Skogen är viktig för svenska folket”, säger Baylan. 

Skogen är en ryggrad i svensk ekonomi och bidrar till jobb och tillväxt.

Baylan uppger också att regeringen ska genomföra en ”smart” jordbrukspolitik.

”Allt det jag pratar om har ett stort antal intressekonflikter, men vi är kapabla att lösa dem”, säger han.

Regeringen Löfven kan också få problem att få igenom sin budget i höst, nu när januariavtalet har fallit.

Sannolikt krävs då att C och V röstar för regeringens budget, i stället för det normala, sina egna budgetmotioner. Det är ett förfarande som S tidigare kritiserat, men som regeringen nu hoppas på.

”Om man tar en fotbollsterm – om ena laget tacklas så kommer i längden även det andra laget behöva tacklas”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar också ut viktiga ingredienser i den kommande budgeten.

”Vi kommer naturligtvis att se vilken typ av återstart som svensk ekonomi behöver. Det kommer att handla om jobben, stärka sjukvård och äldreomsorg, om att tidigarelägga klimatinvesteringar och anställa fler poliser”, säger hon. 

”Sedan kommer vi naturligtvis också vara lyhörda för viktiga förslag från både V och C för att försöka få igenom det här i riksdagen.”

Regeringens problem är att C vägrar förhandla med V, samtidigt som V kräver inflytande över innehållet för att rösta ja.

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera