Ingen ljusning i fransk transportstrejk

Transportstrejken i Frankrike går in på sin 28:e dag. Men president Emmanuel Macron är fast besluten att genomföra den pensionsreform som är upphov till strejken. Nu uppmanar ett av de största fackförbunden till en upptrappning av strejken.

Strejken som gjort att tusentals resenärer blivit strandsatta över jul- och nyårshelgerna tangerar nu den 28 dagar långa transportstrejken vid årsskiftet 1986–1987.

Men i sitt nyårstal gav president Macron inga signaler om att han är villig att skrota den föreslagna pensionsreform som är tänkt att skapa ett mer enhetligt pensionssystem där den lägsta pensionsåldern är 64 år. I stället vill han nå en snabb kompromiss med fackförbunden under de kommande förhandlingarna i nästa vecka.

Philippe Martinez, som leder fackförbundet CGT, reagerade på talet genom att uppmana till en utvidgning av strejken i nästa vecka.

”Vi uppmanar alla fransmän att delta i demonstrationer och gå ut i strejk”, säger han till nyhetskanalen BFM.

Även Yves Veyrier, generalsekreterare för fackförbundet Force Ouvrière uttryckte sitt missnöje med Macrons nyårstal.

”Jag får inget intryck av att det finns särskilt mycket utrymme för förhandling”, säger han.

En ny massprotest är planerad till den 9 januari då lärare, vårdpersonal och andra offentligt anställda väntas sluta upp och strejka tillsammans med transportarbetarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?