1515
Annons

Ingen kris för vitvarukedjan: ”De som kommer har verkligen bestämt sig”

Vitvarukedjan Elon tuffar på trots att antalet besökare i butikerna minskat. ”De som kommer och handlar har verkligen bestämt sig”, konstaterar vd:n Stefan Lebrot. 

Foto:Vegard Grøtt

Under årets första kvartal ökade butiksförsäljningen med 4 procent, uppger Elons vd Stefan Lebrot. Detta trots att antalet besökare i butik minskat i samband med coronavirusets spridning. I april taktar försäljningen i nivå med förra året. Ökningen sker framför allt på mindre orter. 

”Eftersom man per automatik nu spenderar mer tid hemma, så används produkterna som finns i hemmet mer. Man kanske bakar och lagar mat lite mer än tidigare. Då behöver man kanske byta ut vissa produkter, eller inser att man måste komplettera”, resonerar Stefan Lebrot. 

Elons vd Stefan Lebrot.
Elons vd Stefan Lebrot.Foto:Robin Andersson

Därför tror han att bolag som säljer produkter som används i hemmet har en fördel jämfört med andra detaljhandlare. 

”En annan fördel som Elon har är att vi har stor geografisk täckning. Jämför du oss med internationella kedjor som också säljer kapitalvaror, så finns de inte i hela Sverige, framför allt inte på små orter.”

Efter sammanslagningen med Electra Gruppen för ungefär ett år sedan bär nu ungefär 400 handlarägda butiker namnet Elon i Sverige. 

Att kedjan finns på så många platser tror Stefan Lebrot gör att handlarna får en närmare relation till sina kunder, som i sin tur blir mer lojala. 

”På en del håll har kunderna till och med numret till butiksägaren och kan ringa och be om hjälp.”

Vissa produktgrupper går extra bra just nu. Det handlar om sådant som är relaterat till matförvaring, som till exempel kyl- och frysskåp, samt frysboxar. Det skulle mycket väl kunna ha en koppling till den hamstring som verkar ha fått fart på livsmedelsjättarnas försäljning. 

Små apparater, som till exempel bakmaskiner säljer också mer än vanligt, liksom andra redskap kopplade till matlagning. 

”En tredje kategori som går bra är luftrenare.”

E-handeln har under coronakrisen ökat explosionsartat, även för Elon. Även här är kundens relation med handlaren viktig. 

”Vi agerade fort och lanserade tidigt i mars en lösning där man kan lägga en beställning i närmaste butik och sedan hämta utanför butiken. De har fungerat väldigt bra”.

Uppe i Arvidsjaur har Stefan Lebrot till exempel hört om en kund som åkt ganska långt på snöskoter till en butik för att hämta varor.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Flera Natoländer vill se Ukraina i alliansen

Ledarna för nio Natoländer skriver i ett gemensamt uttalande att de stöttar den ukrainska medlemsansökan till försvarsalliansen. De uppmanar samtidigt alla 30 medlemsländer att öka sitt militära stöd till landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto:Mads Claus Rasmussen/TT

De nio ledarna företräder Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Nordmakedonien, Montenegro, Polen, Rumänien och Slovakien. De ger dock ingen tydlig tidslinje om när Ukraina skulle kunna bli ett Natoland.

”Vi stöder Ukraina i landets försvar mot Rysslands invasion, kräver (att Ryssland) omedelbart drar sig tillbaka från alla ockuperade territorium och uppmanar alla allierade att avsevärt öka sitt militära stöd till Ukraina”, står det i uttalandet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade i fredags att landet skulle lämna in en snabbansökan till försvarsalliansen Nato.

För att ett land ska bli medlem i Nato krävs att alla 30 medlemsländer godkänner ansökan. Att Ukraina nu befinner sig i krig försvårar ansökan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har inte gett något konkret svar om ett eventuellt ukrainskt medlemskap. I fredags konstaterade han att ett beslut om ukrainskt medlemskap i försvarsalliansen kräver konsensus av samtliga medlemsländer, och sade att fokus nu måste förbli att hjälpa Ukraina i kriget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera