Två morgonflighter med Air Leap och SAS har nyss avgått mot Stockholm och flygplatsen i Ängelholm är åter tom och tyst. Ett plan står kvar och väntar på eftermiddagens avgång, dagens tredje och sista.
”Den 12 maj vänder det. Då återkommer Bra med sin linje till Stockholm. Tre bolag som trafikerar Stockholm, det har vi aldrig haft förut”, säger Christian Ziese med optimism i rösten.
När han lämnar vd-stolen och Ängelholms flygplats den 28 maj är det flygplatschefen Ulf Svensson som tar över som tillförordnad. Det är inte läge att rekrytera någon ny. Nu handlar det om att överleva och vända på varenda krona.
Det såg dystert ut redan i september när sju NV-skånska kommuner gick samman och räddade flygplatsbolaget från nedläggning. Ägaren Peab fick 20 miljoner kronor. Ytterligare 30 kommunala miljoner skulle täcka förluster på vägen till vinst. Det fanns hopp.
Den första tiden som kommunal flygplats gick det hyggligt, trots pandemin. Prognosen i november pekade på att man skulle uppnå 35-40 procent av normal verksamhet.
Men det blev bara 10 procent.
”Andra vågen kom, och den slog undan benen på oss”, säger Christian Ziese.
Han blickar tillbaka till tiden strax före pandemin. Flygplatsen hade 60–65 årsarbetare som jobbade tvåskift. Och även om statistiken visade minskat flygresande var det 13–14 avgångar per dag från Ängelholm.
”Jag minns hur vi tänkte, att pandemin inte kommer att beröra oss, vi har ju bara inrikestrafik. Sedan blev det totalt stopp för flygtrafiken. Det kändes ganska brutalt.”
En tredjedel av personalen sades upp. Sedan fick resten gå. Under två månader var flygplatsen helt nedstängd.
”Det blev en hemsk vår. Vi försökte ingjuta förtröstan hos de uppsagda. Det här var ju personer med specialistkompetens som skulle behövas när vi kunde öppna upp igen”, säger Christian Ziese.
Sedan i somras är de flesta tillbaka, 40–45 årsarbetare, men bara på deltid. Samtliga är permitterade i olika grader, även Christian Ziese.
”Men samma funktioner måste göras oavsett antal flighter per dag. Vi skulle kunna haft åtta flighter per dag med samma personalstyrka. Problemet är att det inte är jämn efterfrågan över dagen, folk vill flyga på samma tider, morgon och eftermiddag”, säger han.
Planen som trafikerar Stockholm är långt ifrån fullsatta. Men de som upprätthåller trafiken är inte från näringslivet eller de sju ägarkommunerna – de som främst ville rädda flygplatsen kvar. Utan privatpersoner.
”Under påsken peakade flyget och på helgerna reser många för att besöka familj och vänner. Jag tror det finns ett uppdämt behov av fysiska möten, men så länge Stockholm inte öppnar för evenemang och mässor kommer arbetsrelaterade resor att fortsätta ersättas av digitala möten”, säger marknadschefen Theresia Lindkvist.
Hon tror på ett uppsving i sommar med ökat privatresande. I veckan aviserade Bra att man kommer starta en sommarlinje mellan Ängelholm och Sälen.
”På sommaren är det också många som vill åka hit. Vi hade en fantastisk sommar i fjol och bokningarna ser bra ut i år”, säger Theresia Lindkvist.
”Från och med den här månaden har vi 50 procent prognostiserad trafik. Folk är sugna på att resa nu när de blivit vaccinerade”, fortsätter Christian Ziese.
Men det är en skör lina som spänts. Ekonomin är ansträngd. För en månad sedan uppgavs att 26 miljoner kronor återstår av de 30 miljoner som ägarkommunerna skjutit till.
”En privat ägare hade aldrig klarat en sådan långvarig dipp. Jag tycker att en flygplats bör vara offentligägd. Vi kommer att klara den ekonomiska ram som vi fått”, säger Christian Ziese.
Anders Williamsson, ordförande i driftbolaget Ängelholms Flygplats AB, säger:
”Det känns jäkligt gungigt. Vi har legat på 10 procent av normal verksamhet för länge. Det är ohyggligt svårt att budgetera. Efter styrelsemöte med bolagsstämma den 11 augusti får vi en riktig siffra.”
Är smärtgränsen nådd?
”Nej, vi är en bra bit därifrån. Vi är framme i 2022–23 i våra tankar och har startat en process med scenarier framåt för teknisk utveckling som kan göra flyget bättre miljömässigt”, säger Anders Williamsson.