1515

Ingen fara på taket enligt storbanker

De senaste dagarnas svaga börsutveckling förklaras till stor del av tekniska faktorer och förändrar inte bilden av att bolagsvinsterna kommer stiga i år. Därför ska man ligga kvar i aktier, skriver Nordea i en marknadskommentar efter de senaste dagarnas börsfall. 

Bild:Marcus Ericsson/TT

”Vi gick in i februari med övervikt aktier/undervikt långa räntor i strategin, en position som vi fortsatt håller. Vårt huvudscenario är fortsatt tillväxt i den globala ekonomin och ytterligare ett år med starka vinster”, skriver Nordea NDA SE -0,42% Dagens utveckling .

Banken pekar på att det så sent som på måndagen kom optimistiska europeiska inköpschefssiffror.

”På makrosidan ser vi inte några signaler som tyder på att vi är på väg utför ett stup. Vinstutvecklingen har vi haft som ett huvudargument i vår strategi och även där är utsikterna övertygande.”

Enligt Nordea ser vinsttillväxten ut att landa kring 15 procent 2017 medan estimaten för 2018 ligger på 14 procent.

När det gäller de senaste dagarnas ras uppges det i huvudsak bero på tekniska faktorer, som triggades av oro för stigande inflation. Bland annat skriver banken att de stora kursrörelserna kan ha förstärkts av att många använt sig av strategier där man spekulerar i en fortsatt låg volatilitet, vilket varit en vinnande strategi det senaste året. När dessa försökt neutralisera sin position i samband med börsoron så har detta bidrag till att öka svängningarna.

Goldman Sachs är av liknande uppfattning.

”Det här verkar vara en tekniskt driven kortvarig korrektion, inte en helomvändning”, säger Shoqat Bunglawala, chef för Global Portfolio Solutions Group i EMEA och Asia Pacific hos Goldman Sachs Asset Management, i en kommentar.

Han pekar bland annat på stigande räntor som en utlösande faktor till fallet.

”Vi väntar oss fler perioder med ökad volatilitet men vi tror att aktievärderingar klarar av räntor på de här nivåerna.”

Volatilitetsindexet VIX steg till 50 på måndagen, vilket är den högsta nivån på flera år. Stefan Hofrichter, Chefsekonom på tyska Allianz Global Investor INVE B -0,2% Dagens utveckling s tror att svängningarna kommer sjunka framöver.

”Vi väntar oss att marknadsvolatiliteten normaliseras strukturellt och att VIX hamnar på långsiktiga genomsnittsnivåer kring 20 i respons till normaliseringen av penningpolitiken i motsats till att falla tillbaka till nivåer kring 10”, skriver han i en marknadskommentar.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?