1515

Ingen extra EU-nämnd inför toppmötet

Det blev ingen extrainsatt EU-nämnd inför minitoppmötet om migration där 16 EU-ledare, bland annat statsminister Stefan Löfven (S), deltar. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

Vänsterpartiet begärde ett extra möte, eftersom partierna kommit överens om att regeringen ska förankra sin politik inför alla möten i EU där Sverige har inflytande. Löfven har sagt till TT att han är öppen för att diskutera asylläger utanför EU, men att han först vill sätta sig in i detaljerna innan han tar ställning.

V är starkt emot idén. Även L och SD krävde en extra EU-nämnd, men det var inte tillräckligt för att få nämnden att samlas.

"Jag är förvånad över att M och flera andra partier anser att statsministern kan åka på ett sådant här viktigt möte utan mandat från riksdagen. Jag undrar också vad till exempel MP och C anser om Löfvens förslag om asylläger, står de verkligen bakom det?", skriver riksdagsledamoten Jens Holm (V), som tog initiativet till ett extramöte, i ett sms till TT.

Minitoppmötet är endast informellt och fattar inga beslut. Mötet förbereder det ordinarie toppmötet senare i veckan, där asylcenter utanför EU ska diskuteras. Det är ett förslag som bland annat förts fram av EU:s permanente ordförande Donald Tusk.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?