Ingen av de smittade svenskarna i behov av avancerad vård

De elva personer i Sverige som har konstaterats smittade av det nya coronaviruset hålls isolerade inom sjukvården, men ingen av dem är i behov av avancerad vård, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Många av dem är så friska redan från början att de knappt behöver ligga på sjukhus”, säger han.

Foto:Gao Xiang

Framför allt är det på grund av virusets oklara smittsamhet som de smittade personerna hålls isolerade inom den svenska sjukvården, inte på grund av ett allvarligt hälsotillstånd. Därför blir också hela konceptet om ett eventuell tillfrisknande lite fel, tycker Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Det är bättre att tänka att den här sjukdomen blir man frisk ifrån, förutom den lilla, lilla gruppen som blir så sjuka så att de avlider. Och de allra, allra flesta blir friska väldigt fort.”

Samtliga personer i Sverige som smittats av viruset har gjort det antingen i samband med utlandsresor i de värst drabbade länderna som Iran och Italien eller genom nära kontakt med en person som har smittats på det viset.

På fredagskvällen bekräftades fyra nya fall, varav två i Region Stockholm och ett vardera i Region Uppsala och Region Jönköping. Smittofall har även konstaterats i Västra Götaland.

Under fredagen räknade Folkhälsomyndigheten med att 500 personer inom kort har testats för coronaviruset i Sverige. Omkring 100–150 analyser görs varje dag, så antalet provtagningar väntas stiga snabbt, rapporterade Svenska Dagbladet.

Anders Tegnell säger att det pågår test löpande ute på de olika labben i Sverige, och att de därför inte har tillgång till uppdaterade siffror. Han tror dock, likt smittskyddsläkaren Per Follin i Region Stockholm, att fler kommer att vända sig till vården i samband med att sportlovsflyg från Europa börjar landa under helgen.

”Ökade vårdkontakter är väl oundvikligt, eftersom det är så pass många som kommer hem. Samtidigt så verkar det inte på den information vi har hittills att det har varit någon spridning i de här skidorterna, så risken för den här skidåkande gruppen är relativt liten. Det är ingen av de smittade som kommit tillbaka till Sverige som har kommit därifrån, vad vi vet hittills.”

Regeringen har kallat in det så kallade krishanteringsrådet på måndag för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar. Regeringen är beredd att vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, sade Löfven till TT i fredags. Folkhälsomyndigheten kommer på måndag att framföra vikten av att inte vidta åtgärder som ”enbart är skadliga”, säger Tegnell.

”Att vi inte går i gång och gör saker som får väldigt stora effekter utan att det har någon egentlig betydelse för smittans utveckling.”

Tänker du exempelvis på Japans agerande om att stänga landets alla skolor?

”Det kan vara relevant att stänga skolor under en kortare period, men då måste det göras vid precis rätt tillfälle och situation. Mycket av åtgärderna kan inte göras reflexmässigt, utan de måste vara väl genomtänkta och i balans med annat, så att man får den funktionalitet som behövs.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?