1515

Inga luftskepp 2050 om svenskarna får säga sitt

Mindre än var tjugonde svensk tror att vi kommer att färdas i flygande bilar, drönare eller hyperloop 2050. Däremot tror nästan hälften att självkörande bilar – helt utan förare – kommer att vara en vanlig syn på gatorna. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Zeppelin NT – världens då största moderna flygande luftskepp – på en flygtur i Stockholm 2004.
Zeppelin NT – världens då största moderna flygande luftskepp – på en flygtur i Stockholm 2004.Foto:FREDRIK PERSSON

Självkörande bilar är något av det hetaste i branschen just nu. Men ännu är utvecklingen bara i sin linda. Fullt självkörande bilar som kan färdas i princip överallt, i vilket väder som helst och helt utan mänsklig interaktion – så kallade nivå 5-bilar – är fortfarande långt borta. Men när bilförmedlaren Kvdbil lät Sifo fråga 1.054 svenskar om deras tankar om framtidens fortskaffningsmedel har den självkörande bilen en självklar plats i mobilitetsfaunan. 

Nästan varannan svensk, 46 procent, tror att de kommer att vara ett vanligt inslag i trafiken 2050. Framför allt är det män i åldern 35-55 år som tror allra mest på dem. 

Däremot ligger andra futuristiska transportlösningar långt borta när svenskarna tycker till: endast 4 procent tror på luftburna taxitransporter, 2 procent tror på flygande bilar, 5 procent tror att Sverige kommer att ha en Hyperloop för kommersiell trafik och 11 procent av svenskarna tror att Maglevtåg kommer att finnas i Sverige år 2050.

Allra minst tror de tillfrågade på att vi kommer att resa i luftskepp 2050. Faktum är att det är en ”idé” som fått ny luft under vingarna de senaste åren. Om tre år planeras till exempel världens största luftskepp, Airlander 10, med plats för 100 passagerare att trafikera skyarna. Men svenskarna är skeptiska. Endast en procent tror på de luftfyllda giganterna.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?