Annons

Inga förhoppningsbolag i Öhmans hälsofond

Med två framtidssektorer i en blir det extra intressant, tycker Viktor Elmsjö. Han förvaltar Öhmans aktiefond Hälsa och Ny teknik som investerar i just hälso- och sjukvårdsbolag som ligger i framkant tekniskt.

Viktor Elmsjö förvaltar Öhmans aktiefond Hälsa och Ny teknik.
Viktor Elmsjö förvaltar Öhmans aktiefond Hälsa och Ny teknik.

I korsbefruktningen mellan hälsa och ny teknik, där ser Viktor Elmsjö de allra bästa investeringsmöjligheterna framöver. Så är han också förvaltare av Öhman Hälsa och Ny Teknik, en aktiefond som investerar i hälso- och sjukvårdsbolag med produkter och tjänster med högt teknikinnehåll.

”Historiskt har hälsovårdssektorn varit väldigt intressant att vara exponerad mot eftersom den växer snabbare än ekonomin i stort”, konstaterar Viktor Elmsjö.

”Det är mycket drivet av en åldrande befolkning och förbättrad levnadsstandard globalt. Jag tror inte på något sätt att de faktorer som gjort hälsovårdssektorn intressant historiskt kommer att försvinna heller. Snarare tvärtom, att de demografiska pyramiderna talar för ännu större vårdbehov framöver.”

Lägg därtill det snabbt ökande teknikinnehållet i sektorn så ökar attraktionskraften ytterligare.

”Teknik i hälsovården är det delsegment inom sektorn som är mest intressant eftersom det dels kan hjälpa patienter på att väldigt bra sätt, men också effektivisera sjukvården, något som blir allt viktigare när hälsovårdkostnaderna börjar bli en ganska stor andel av BNP världen över. Jag tror också att teknik kan höja produktiviteten i sjukvården, vilket också är viktigt.”

När hälsa och teknik smälter samma så kan det uppstå väldigt transformativa innovationer, konstaterar Viktor Elmsjö vidare och exemplifierar med mRNA-teknologin som utvecklats sedan 1990-talet, och fått bred användniing i covidvaccinen.

”Det är egentligen ett tekniskt framsteg.”

Den spelplan Viktor Elmsjö befinner sig på innehåller allt i gränslandet mellan hälsa och teknik. 

”Vi kan investera brett mellan dessa båda, så allt från traditionella läkemedelsbolag som Astra Zeneca till teknikorienterade bolag med produkter som säljs till sjukvården. Men huvudfokus har fonden i sammansmältningen av hälsa och teknik som i dag gör att den största delen av fonden är investerad i medicinteknik.”

Öhman Hälsa och Ny Teknik är en Nordenfond. Nästan 50 procent är investerad i Sverige med Danmark på andra plats med knappt 15 procent.

”Vi ser att det kommer så otroligt många bolag till börserna i Norden. Kanske kopplat till att vi haft en situation där stora läkemedelsbolag har flyttat sin forskning härifrån till länder som Kina och Indien samtidigt som personer som arbetat i de här bolagen har stannat kvar och startat egna bolag med den kompetens man har. Och det är det vi ser nu att de kommer till börserna i allt större utsträckning.”

Fonden kan investera i bioteknikbolag också.

”Men huvudfokus är inte den typen av förhoppningsbolag. Vi äger bara en knapp handfull sådana. Vi vill hellre fokusera på bolag som har en färdig produkt som kanske står inför en lansering. Så vi vill hellre fokusera på kommersiell risk än utvecklingsrisk.”

Viktor Elmsjö investerar dock ändå primärt i småbolag.

”Det är där jag tycker det är allra mest spännande att välja på det smörgåsbordet av alla mindre bolag som kommer till börsen och försöka hitta dom som kan bli nästa storbolag. Vi har dock ingen börsvärdesbegränsning i fonden utan kan äga även Astra Zeneca.”

Sverige har en hög andel småbolag, konstaterar han, eftersom de bolag som lyckas ofta blir uppköpta av utländska ägare.

”I Danmark finns det en annan ägarstruktur med stiftelser som är lite mer långsiktiga och som tar ägarandelar i de mindre bolagen så att de kan växa sig lite större än de kan i Sverige.”

Minst 70 procent av fonden måste vara investerad i Norden. 30 procent kan alltså investeras globalt. 

”Det är för att komma åt spännande konkurrenter i till exempel Tyskland till ett nordiskt bolag som vi tycker har en bättre produkt. Eller amerikanska bolag som jobbar med intressanta trender som inte nordiska bolag gör.”

En sådan intressant trend är mot ökad kontraktstillverkning inom läkemedelsindustrin.

”Läkemedelsbolagen designar och utvecklar läkemedlen, men de blir alltmer komplexa att producera och i allt större utsträckning behöver man hjälp med tillverkningen och då vänder sig läkemedelsbolagen till kontraktstillverkare som är duktiga på just detta. Här finns en del intressanta bolag. Vi har ett schweiziskt bolag i fonden, Lonza, som är bra på just detta.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera