1515

Inga EU-tullar om 15 dagar

USA:s president Donald Trump får hård kritik från flera håll sedan han beslutat att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. EU:s motåtgärder kommer dock inte hinna träda i kraft när USA:s importtullar införs.

President Donald Trump.
President Donald Trump.Foto:TT

USA:s stål- och aluminiumtullar kommer införas om 15 dagar, ett beslut som mötts av frän kritik från flera håll.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är en av dem. I dag meddelar hon att EU:s motåtgärder, med egna tullar riktade mot amerikanska varor inte kommer vara på plats när stål- och aluminiumtullarna genomförs i USA.

Enligt Malmström kommer EU följa WTO-reglerna bokstavligen och därmed ha möjligheten att införa tullar inom 90 dagar.

Under den här perioden kommer kommissionen, tillsammans med EU-medlemmarna, att besluta om vilka amerikanska varor som ska tullbeläggas.

En annan som riktar skarp kritik mot Donald Trumps besked är IMF-chefen Christine Lagarde. Hon varnar för konsekvenserna av de nya importtullarna.

Internationella valutafondens chef säger att hon inte är mest orolig över den ekonomiska påverkan som Trumps tullar kommer att ha, utan över att det kommer att utlösa hämndaktioner från handelspartner världen över.

"Det är den eskaleringen som i sig är farlig för den inverkan det har på alla dessa ekonomier och dessutom den inverkan det har på tillit", säger hon.

"Om uppfattningen hos investerare runt om i världen är att det är osäkert, att du aldrig vet hur tullarna kommer att se ut, hur höga, hur låga eller för vem. Då håller de tillbaka och de investerar inte, de väntar och om de känner tillit kan vara avgörande."

Trump fattade beslutet trots upprepade varningar från EU och andra allierade att det skulle kunna leda till ett fullskaligt handelskrig. Han förklarade när han undertecknade beslutet att USA har "ödelagts av den aggressiva utrikeshandeln".

"Det är verkligen ett övergrepp på vårt land, sade han när han presenterade tullarna, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, som används i allt från bilindustrin till byggindustrin och vägar och järnvägar."

Storbritanniens handelsminister Liam Fox kritiserar den amerikanska presidentens beslut och säger att det är "fel" tillvägagångssätt.

"Protektionism, tullar, fungerar aldrig riktigt", säger han.

Han tillägger att han ska resa till Washington nästa vecka för att träffa amerikanska tjänstemän och diskutera tullar och eventuella undantag för amerikanska allierade.

Trump meddelade att tullarna inte kommer att gälla Kanada och Mexiko, och att landets nära allierade i säkerhets- och handelsfrågor ska kunna förhandla om undantag. Kanada kommer trots det att fortsätta att motarbeta tullarna, enligt Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger att landet ska sätta hårt mot hårt.

"Det finns bara förlorare i ett handelskrig. Med våra EU-partner kommer vi att bedöma konsekvenserna för våra industrier och komma överens om lämpliga svar", skriver han på Twitter.

En av dem som rasar efter Trumps beslut är Japans utrikesminister Taro Kono. Han säger att tullarna kan "skada den ekonomiska relationen mellan de två allierade länderna, och även den globala ekonomin".

Kina, världens näst största ekonomi, kallar införandet av tullar för en "allvarlig attack på det normala internationella handelssystemet", i ett uttalande på handelsdepartementets hemsida.

Trump kritiseras även i det egna lägret. Representanthusets republikanske talman Paul Ryan gjorde direkt tummen ner för Trumps nya importtullar.

"Jag står inte bakom handlingen och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" säger Ryan i ett uttalande där han samtidigt välkomnar att Mexiko och Kanada tillfälligt kan undantas.

Trump sade att han gör verklighet av ett av sina kampanjlöften.

"Jag har pratat om det här länge, mycket längre än min politiska karriär sträcker sig. Vi har behandlats mycket dåligt av våra tidigare förvaltningar, av presidenter som representerade oss, som inte visste vad de gjorde", sade han.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?