1515

Infrastrukturpaketet klubbat i USA – kostar över 8.800 miljarder

En majoritet i USA:s representanthus röstade för att säga ja till president Joe Bidens infrastrukturpaket som beräknas kosta mer än 1.000 miljarder dollar, motsvarande omkring 8.800 miljarder kronor.

Foto:Susan Walsh

Paketet godkändes tidigare av senaten, och fick nu grönt ljus med röstsiffrorna 228–206, sedan en grupp på 13 republikaner också valde att säga ja. Sex demokrater på vänsterkanten, däribland New Yorks Alexandria Ocasio-Cortez, valde att rösta nej

Beskedet möttes av stående ovationer från demokraterna – och är en efterlängtad seger för presidenten, vars parti drabbades av en del nederlag i tisdagens val.

I paketet ingår satsningar på vägar, broar, bredband, flygplatser och hamnar, som nu läggs på presidentens bord för påskrivning.

Representanthuset valde under fredagen att skjuta upp omröstningen av det så kallade sociala reformpaketet – med satsningar på vård, skola och mot klimatförändringar – som är ännu dyrare.

En del demokrater på vänsterkanten hade tidigare vägrat att rösta ja till infrastrukturpaketet om man inte samtidigt röstade igenom det sociala reformpaketet. Men demokrater till höger vägrade i sin tur att rösta ja till det sociala reformpaketet om man inte först lät kongressens oberoende budgetkontor gå igenom kostnaderna och se så att de stämmer överens med Vita husets estimat.

Till slut gick dock de flesta med på att godkänna infrastrukturpaketet, mot att man lovade att rösta för det sociala reformpaketet veckan som inleds den 15 november.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?