Annons

Inför sommaren på hemmaplan: Här är guiden till årets bästa krogar

Årets utgåva av Di Weekend Krog & Hotellguide är här. Den kommer väl till pass nu när det åter är fritt fram att resa inom Sverige – och det är dags att planera sin ”svemester”. 

Från vänster: Interiör från Tommy Myllymäkis lyxkrog Aira; sashimi på restaurang Vrå i Göteborg; vy över Stedsan in the Woods, djupt inne i de halländska skogarna.
Från vänster: Interiör från Tommy Myllymäkis lyxkrog Aira; sashimi på restaurang Vrå i Göteborg; vy över Stedsan in the Woods, djupt inne i de halländska skogarna.Foto:Petronelle Halvorsen; Patrik Olsson; Lars Jansson

Di Weekend testar varje år ett femtiotal restauranger, en i varje utgåva. För årets guidebok har vi besökt krogar på ett dussintal orter runt om i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. Utöver dessa innehåller krog- och hotellguiden tester av ett tiotal weekendhotell.

När det senast gjorda krogtestet, Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, publicerades i Di Weekend i mars hade världshälsoorganisationen WHO precis klassat sjukdomen covid-19 som en pandemi. Kort därefter kom de första restriktionerna från myndigheterna riktade mot restaurangbranschen. 

Alla tester är alltså gjorda innan den snabbt eskalerande coronakrisen slog till med full kraft mot restauranger, hotell och övrig besöksnäring, som tappade gäster på ett sätt som saknar motstycke i historien. Till följd av det har vissa restauranger inskränkt sina öppettider, andra har stängt tillfällig, några har slagit igen för gott, men det finns även exempel på restauranger som valt att ha öppet hela sommaren när de i normala fall brukar ha semesterstängt. 

Hur detta slutar och vilka de långsiktiga konsekvenserna för besöksnäringen blir återstår att se. 

Mitt under krisen, den 20 mars 2020, öppnade den nya lyxkrogen Aira på Djurgården i Stockholm. Inför öppningen intervjuades kocken Tommy Myllymäki om karriären och den nya restaurangen, en intervju som finns att läsa i krog- och hotellguiden. 

En av Nordens mest omtalade restauranger är Under, belägen så långt söderut som det går att komma på det norska fastlandet. Matsalen ligger fem meter under havsytan och den spektakulära restaurangen, som vi besökt för ett reportage belönades snabbt med en stjärna i Guide Michelin.

Bland svenska krog- och hotelltester har Stedsans in the woods i Halland utmärkt sig särskilt och belönas därför med utmärkelsen Årets resmål, ett pris som instiftats för att lyfta fram gastronomiska gärningar utanför storstadsområdena.

Årets affärskrog är åter en Stockholmskrog, Symbios. Men man kan inte säga annat än att vi har sökt i hela landet efter den krog som vi anser vara värd att belöna med Sveriges äldsta restaurangpris

Di Weekend Krog & Hotellguide 2020 går att beställa på di.se/krogguiden2020.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?