1515
Annons

Inför slutspurten: Bolagen att köpa nu

Carnegies aktiechef tror att kortsiktiga vinnare finns i den pressade tillväxtsektorn. 

Med bara tre veckor kvar av Di:s aktietävling tipsar Karl Hedberg om vilka aktier han skulle plocka in i en slutspurt.

Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.
Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.

Bara tre veckor återstår av Di:s aktietävling Drömportföljen där profilen ”Rimmen” för närvande leder med hjälp av veckans rapportvinnare som läkemedelsbolag Calliditas och spelbolaget Embracer. Hack i häl finns ”Me@petterhansson.se” med innehav som klättrande molnkommunikationsbolaget Sinch samt oljebolagen Africa Oil och Enquest. De båda översta portföljerna har på fredagseftermiddagen en totalavkastning på drygt 30 procent vardera.

Inte riktigt lika bra går det för sparprofilen Claes Hembergs drömportfölj, eller ”mardrömsportfölj” som han skämtsamt kallar den. Portföljen ligger på den undre halvan av startfältet, som består av drygt 20.000 portföljer, och har en avkastning på minus 12 procent.

”Man kan konstatera att industribolagen går bra på börsen medan konsumentbolagen går dåligt som till exempel Thule. Men det handlar ju inte om att Thule som bolag gått dåligt utan att börsen gått dåligt. Där blandar man ofta ihop korten. Man måste titta på bolagen och sen kan börsen ha sina dagstemperaturer upp och ner - och det får man leva med”, säger han.

Även ljudboksbolaget Storytel tynger Claes Hembergs portfölj med en nedgång på omkring 20 procent sedan tävlingens start den 4 april. 

”Bolaget har precis som Sandvik eller Kry rationaliserat om sin organisation och det kan man som tillfällig börshaj tycka är jobbigt - eller så tänker man att man ska äga aktien länge och då är en omrationalisering något positivt, ett sundhetstecken.”

Värmepumpsbolaget Nibe och kylkoncernen Beijer ref är andra favoriter Claes Hemberg har i sin drömportfölj som också speglar sparprofilens privata portfölj. Båda bolagen har varit högt värderade under 2021, mycket på grund av sin gröna stämpel, men har kommit ner en hel del i värdering under våren. Här ser Claes Hemberg Nibe som särskilt attraktiv.

”Om du har pengar, så kan man absolut gå in nu. Även Beijer ref har varit dyrare historiskt och levererar, men är inte lika starka som Nibe.”

Men med bara några kvar i aktietävlingen är nämnda bolag inga vinnaraktier, tror Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

”En del av de här aktierna är jätteintressanta långsiktigt, speciellt de som spelar på miljötrenderna och som nu har börjat komma ner. Men jag ser en risk att de kan fortsätta pressas litegrann. Jag tror till exempel att Nibe är en sådan aktie som fortsatt kan ha kortsiktig motvind”, säger han.

På kort sikt finns vinnaraktierna i den pressande tillväxtsektorn, tror han och nämner Sinch, medicinteknikbolaget Bico samt samtalsidentifieringsbolaget Truecaller.

Om veckans positiva börstrend håller i sig i kombination med något lägre långräntor gynnas den här typen av bolag extra, resonerar han:

”Sinch är jätteintressant men Bico tror jag också har en jättepotential. De har lite interna stökigheter som de måste få ordning på innan investeraren hittar tillbaka. Även Truecaller är en aktie som också ser jätteintressant ut”.

Utöver de tre bolagen hade Karl Hedberg plockat in byggjätten Skanska och fönstertillverkaren Inwido i sin drömportfölj.

”Jag hade kompletterat med de här mer traditionella och lågt värderade bolagen. Får vi en mer normal återhämtning nu kommer de här bolagen klara sig bra.”

 

 

 

 

 


Innehåll från FortumAnnons

Vattenkraftens förmåga till lagring och flexibilitet avgörande för klimatmålen

Under 2021 stod vattenkraften för drygt 40 procent av Sveriges totala elproduktion, fast det är just dess förmåga till storskalig lagring och flexibilitet som står i fokus för både politik och företag när vattenkraftens roll i det framtida kraftsystemet lyfts fram av både politik och bransch. Så då kan väl samhället räkna med vattenkraften i framtiden, eller?

Vattenkraften har tillsammans med dagens kärnkraft viktiga men delvis olika egenskaper som alla behövs i elsystemet. I takt med att samhället bygger ut vindkraften behöver förmågan att möta variationer i den väderberoende produktionen hänga med. I praktiken innebär det att mängden planerbar och reglerbar produktion måste öka i motsvarande takt, menar Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum.

– Konsekvenserna när systemet haltar är högre och mer volatila priser samt ökad risk för effektbrist. Det ser vi redan idag i södra Sverige där stora volymer planerbar kraft lagts ned det senaste decenniet. 

Oklara konsekvenser

Enligt regeringen ska vattenkraftens potential för lagring och flexibilitet tas tillvara och i energiöverenskommelsen från 2016 var målet också att värna vattenkraften. När de drygt 2 000 svenska vattenkraftverken nu ska få nya miljötillstånd verkar utvecklingen istället gå åt andra hållet, anser Anton. 

– I grunden är det väldigt positivt att vattenkraften i ett samlat grepp prövas mot dagens krav och ges moderna tillstånd. Men den politiska avvägningen mellan miljönytta och elproduktion som skett verkar helt enkelt inte följa med i arbetet med de faktiska tillståndsprövningarna. Att bara fyra procent av de dryga 1 300 vattendrag som hittills klassats undantagits och därmed lämnar till miljödomstolen att i varje enskilt fall göra den avvägningen är ett tydligt exempel på detta. 

Han betonar att konsekvenserna av de åtgärdsplaner och normer som vattenmyndigheterna tagit fram fortfarande är oklara utifrån ett energisystemperspektiv trots att prövningarna redan börjat. 

– Risken är alltså uppenbar att både vattenkraftens produktion och reglerförmåga blir mycket mindre än vad politiken räknar med. Det kommer påverka möjligheterna att nå målet om netto noll utsläpp till 2045 och omställningsförmågan inom industrin och transportsektorn. Det är därför nödvändigt att stoppa arbetet med nya miljötillstånd för att säkerställa att mål och tillståndsprocesser hänger ihop. 

Stor outnyttjad potential

Att bygga ny vattenkraft, och modernisera den befintliga för att göra den mer flexibel är i dagsläget både kontroversiellt och osannolikt då processen med att förse vattenkraften med moderna miljötillstånd styr mot lägre produktion och minskad reglerbarhet. Men vattenkraften kan utvecklas, säger Anton, för även om det finns utmaningar är det inte någon självklar motsättning mellan effektivt utnyttjande av vattenkraft och miljö i form av biologisk mångfald. 

– Det finns även en stor outnyttjad potential i de älvar som redan har vattenkraftverk, men att realisera den kräver ett annat sätt att se på vattenkraften. Redan för ett antal år sedan lät vi analysera den potentialen och i de kraftproducerade älvarna finns det 3 400 MW effekt vi idag inte tar tillvara, men som regeringen refererar till i sin elektrifieringsstrategi. Har vi råd att avstå från att realisera åtminstone delar av den här potentialen?

Läs mer hos Fortum

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?