1515

Influencers måste skatta för oönskade prylar

En del influerare och profiler på Youtube och i spelvärlden tjänar både pengar och prylar på sin närvaro på sociala medier. Dessa inkomster ska beskattas – vare sig de är önskade eller inte.

”Det är viktigt att veta att det ska läggas till ens övriga inkomster”, säger Anna Sjöberg på Skatteverket.

Influencern Bianca Ingrosso.
Influencern Bianca Ingrosso.Foto:Oskar Omne

Den 2 maj är sista dagen att deklarera och den som tjänar pengar på eller får saker tack vare sin närvaro på sociala medier måste ta upp inkomsterna för beskattning. Det gäller alla som har tjänat mer än totalt 19.247 kronor under förra året.

”Det handlar alltså om de inkomster eller ersättningar man har fått när man har gjort sin grej på internet, det kan vara pengar eller varor som man får”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Beskattningen gäller alltså inte bara regelrätt lön eller arvode som betalas ut för till exempel annonssamarbeten utan även de saker man får skickade till sig – vare sig det är någonting man vill ha själv, väljer att ge bort eller lägger i soptunnan.

Vad ska man göra om man inte vill betala skatt för saker man inte vill ha?

”Det bästa är att skicka tillbaka dem”, säger Anna Sjöberg.

Det som ska beskattas är marknadsvärdet, alltså det pris som du själv hade betalat om du hade köpt produkten och tjänsten.

”Har man haft eller fått ersättningar varor tycker jag att man ska läsa på skatteverket.se om den här målgruppen för att få mer information. Där kan man se om man kommer upp i beloppet som gör att man måste deklarera.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?