ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Influencer dömd för omärkt reklaminlägg

En så kallad influencer, eller opinionsbildare, i sociala medier har dömts av Patent- och marknadsdomsdomstolen för att i sin blogg och på sitt Instagramkonto ha publicerat reklaminlägg utan att det har varit tillräckligt tydligt för läsaren att det var marknadsföring.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Det är första gången som en svensk domstol prövar hur marknadsföringslagen ska tillämpas på reklam i sociala medier.

Domstolen meddelar nu ett förbud och ett åläggande avseende otillbörlig marknadsföring mot personen.

Domstolen har visserligen bedömt att den så kallade genomsnittskonsumenten i målet är en van användare av sociala medier som är något bättre än konsumenter i allmänhet på att uppfatta om ett inlägg är marknadsföring. Enligt lagens krav på reklamidentifiering måste dock en konsument redan efter en flyktig kontakt förstå om ett inlägg är reklam.

"Eftersom influencers i sociala medier både kan rekommendera varor och tjänster för att skapa redaktionellt innehåll och göra betalda reklaminlägg anser domstolen att det normalt krävs en tydlig reklammarkering på framträdande plats i ett inlägg för att uppfylla kravet på reklamidentifiering", uppges det.

I två av de tre inläggen som har prövats är reklammarkeringarna placerade allra sist. Enligt domstolen strider de båda inläggen mot marknadsföringslagen eftersom det varken är tillräckligt tydligt att det är fråga om marknadsföring eller vem som svarar för marknadsföringen.

Det tredje inlägget har däremot en tydlig reklammarkering på en framträdande plats i början av inlägget. Det inlägget anser domstolen uppfyller marknadsföringslagens krav.

Enligt domstolen strider samtidigt inte något av de tre inläggen mot förbudet för en näringsidkare att felaktigt uppträda som konsument.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer