Annons

Inflationsoro hos Riksbanken – kronan försvagas

Flera ledamöter i Riksbankens direktion uttryckte oro för inflationsutvecklingen framöver och betonade att nedåtriskerna förtjänar särskilt stor uppmärksamhet när man ska avgöra vid vilken tidpunkt och i vilken hastighet det är lämpligt att börja höja reporäntan. 

Bild:Claes Göran Flinck

Det framgår av protokollet från det penningpolitiska mötet den 13 februari. 

Svenska kronan försvagades mot både dollarna och euron efter att protokollet hade publicerats. Även de svenska långräntorna föll.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade att han ansåg att det i dagsläget var viktigt att vara "vaksam och försiktig i penningpolitiken". 

"Vi behöver noga följa den svenska inflationsutvecklingen, men även vad andra centralbanker gör, hur normaliseringen sker och i vilken takt. Jag ser små risker med att vara försiktig", sade han. 

Stefan Ingves tillade att i det fall inflationen skulle bli högre än prognos är det inte svårt att i ett sådant läge justera penningpolitiken. 

Han konstaterade att Riksbankens expansiva policy har haft avsedd effekt i form av en trendmässig uppgång i KPIF-inflationen.

"Vi är nu ungefär där vi vill vara. Men uppgiften är inte klar med det. Nu behöver vi se till att inflationen även fortsättningsvis utvecklas i linje med inflationsmålet på 2 procent Men det senaste utfallet för inflationen (december) var lägre än vår prognos", sade Stefan Ingves

"Detta, samt utvecklingen av bland annat tjänstepriser och löner, betyder att vi behöver vara fortsatt vaksamma och noga följa inflationens alla beståndsdelar och bestämningsfaktorer", fortsatte riksbankschefen.

Han noterade samtidig att för utformningen av penningpolitiken i en liten öppen ekonomi är de stora valutaområdenas penningpolitik och också relationen dem emellan en av de viktigaste bestämningsfaktorerna. "I detta sammanhang är den svenska växelkursens utveckling viktig".

Riksbankens prognos pekar mot att KPIF-inflationen väntas sjunka något under 2018 för att sedan under 2019 stabiliseras runt 2 procent, samtidigt som den svenska kronan väntas stärkas.

"Men växelkursutvecklingen är en riskfaktor, då en allt för snabb appreciering kan hota denna utveckling av inflationen", sade Stefan Ingves.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?