1515
Annons

Inflationsförväntningarna stiger i september

Inflationsförväntningarna tickar uppåt i Kantar Sifo Prosperas septembermätning. Samtidigt har avståndet mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas löneförväntningar minskat.

Foto:Christine Olsson/TT

Inflationsförväntningarna stiger enligt Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning. Nu väntas inflationen ligga på 2 procent på ett års sikt, upp från tidigare 1,9 procent. Även på två års sikt hoppar förväntningarna upp ett snäpp från tidigare 2 till 2,1 procent men är oförändrade på 2,1 procent på fem års sikt.

Siffrorna kommer från Kantar Sifo Prosperas stora enkät som förutom penningmarknadens aktörer också innefattar arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

Riksbanken använder sig numera av KPIF, KPI med fast ränta, som målvariabel för penningpolitiken. KPIF-inflationen spås landa på 2,2 procent i år och 2,1 procent nästa år enligt Riksbankens senaste penningpolitiska rapport. Till 2020 väntas KPIF-inflationen ha fallit tillbaka något till 1,9 procent.

Respondenterna i Prosperas inflationsundersökning är dock något mer försiktiga när det gäller KPIF som väntas landa på 2 procent i år.

Löneökningar spås ligga på 2,4 procent på så väl ett som två och fem års sikt. Arbetstagarorganisationerna tror på löneökningar om 2,6 procent både på ett och två års sikt och 2,7 procent på fem års sikt.

Arbetsgivarorganisationerna ligger något lägre och väntar sig löneökningar på 2,5 procent om ett år och 2,6 procent om två år. Skillnaderna har dock minskat sedan junimätningen då arbetsgivarna skruvat upp prognosen något medan arbetstagarorganisationernas förväntningar mildrats.

Det är dock inte tillräckligt enligt en snabbkommentar från storbanken Nordea vars analytiker anser att löneförväntningarna fortfarande är så pass låga att de bör oroa Stefan Ingves och Riksbanken.

"Trenden med högre löneökningar som setts i andra länder får inte genomslag på löneförväntningarna, åtminstone inte så här långt", skriver bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Han tar också fasta på att penningmarknadens aktörers förväntningar på KPIF-inflationen sjunker tillbaka något till 1,9 procent på fem års sikt, den lägsta nivån sedan åtminstone december förra året. Räknas samtliga svar in väntas KPIF-inflationen ligga på 2 procent om fem år.

"Riksbanken kommer antagligen att tolka Prospera-enkäten som att inflationsförväntningarna är förankrade vid målet. De stabila och låga löneförväntningarna borde oroa banken då det pekar på risker på nedsidan för Riksbankens prognoser för båe löner och inflation", skriver Torbjörn Isaksson.

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera