Rekordhöga inflationsnoteringar både i Sverige och i andra länder påverkar våra plånböcker på många sätt.
”Till exempel kan vi för första gången på länge få ett år med sjunkande realinkomster. Redan nu mullrar det i leden inför de nya löneavtal som ska förhandlas klart till nästa år. Hushållen pressas av bland annat höga elräkningar”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk expert på Di.
Samtidigt har inflationstrycket och förväntade räntehöjningar vållat turbulens på världens börser.
”Många väljer då bankkontot som en säker hamn. Men med dagens nollränta är det enda säkra att pengarna minskar i värde för varje år”, säger Hans Bolander, privatekonomisk reporter på Di.
För fondsparare finns räntefonder som mindre riskabla alternativ till aktiefonder.
”Men helt riskfritt är det inte. Räkna med att fonder med företagsobligationer backar vid börsras, om än inte lika mycket som aktiefonder.”
Förutom inflationen lär de höga elpriserna och energipolitiken prägla samhällsdebatten under valåret 2022. Redan nu finns flera politiska förslag om hur hushållen kan få hjälp med chockhöga elräkningar.
När det gäller frågan om bundet eller rörligt elpris bör man inte agera förhastat enligt Di:s experter.
”Normalt binder man bäst under sommarhalvåret när priserna är lägre. Men risken finns att de bundna priserna är relativt höga i sommar när elhandlarna måste ta höjd för allt större prisrörelser. Håll utkik efter tillfällen när priserna dippar rejält.”