ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Inflationen överraskande sval

  • Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inflationstrycket föll tillbaka oväntat mycket i januari. Rusande grönsakspriser vägdes ned av prispressen på bland annat kläder, skor och resor.

Den årliga prisökningstakten saktade in till 1,6 procent i januari från 1,9 procent i december, enligt måttet KPIF som rensar för ränteeffekter.

Det var ett något större tapp än väntat. Såväl Riksbanken som analytikerna hade räknat med 1,7 procent.

Även rensat för svängiga el- och oljepriser, KPIF-exklusive energi, sjönk inflationen tillbaka mer än väntat till 1,2 procent i januari från 1,3 i december.

Prispressen på kläder och skor, flygresor och paketresor kylde inflationstrycket, medan prishöjningar på lokaltrafik och livsmedel drog åt andra hållet, inte minst efter rapporter om rusande grönsakspriser på grund av brist efter missväxt i Sydeuropa.

Sedan i december har livsmedelspriserna stigit med 0,4 procent. På ett år har de stigit med 1,5 procent.

Nordea bedömer att Riksbanken, som kämpar för att få upp inflationen till 2 procent, tar inflationstappet med ro.

”Vi bedömer att KPIF-inflationen kommer att variera mellan 1,5 och 2 procent under året. Det är inom bekvämlighetszonen för Riksbanken så länge inflationsförväntningarna förblir förankrade och kronans växelkurs inte stärks alltför mycket”, skriver Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström i en kommentar.

Tyck till