1515
Annons

Inflation tvingar Sydkorea att agera ”kontroversiellt”

HONGKONG Pressad av stigande inflation höjer nu Sydkoreas centralbank räntan. Samtidigt signalerade banken ytterligare höjningar framöver. 

Bedömare kallade beslutet kontroversiellt, på grund av ihållande ekonomisk osäkerhet och stigande arbetslöshet.

Centralbankschef Lee Ju-yeol.
Centralbankschef Lee Ju-yeol.

Centralbanken i Sydkorea höjde på fredagen styrräntan för andra gången på kort tid, till 1,25 procent, en ökning med 25 punkter. Anledningen till ränteökningen var att kyla ner inflationen, som nått den högsta nivån på tio år. Det innebär att räntenivån är tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

Centralbankschef Lee Ju-yeol sa att ytterligare två räntehöjningar är att vänta framöver, möjligen till över 1,75 procent senare i år. Banken går samtidigt en svår balansgång för att inte sätta käppar i hjulen för landets ekonomiska återhämtning.

”Inflationstrycket väntas bli betydligt större än vad vi tidigare trott. Det finns osäkerheter gällande pandemin, men osäkerheterna kommer sannolikt inte att få den ekonomiska återhämtningen att spåra ur”, sa Lee under en pressträff på fredagen.

Inflationen i Sydkorea – Asiens fjärde största ekonomi – har stigit till 3,7 procent, vilket är över centralbankens mål på 2 procent.

Robert Carnell, chefsekonom på banken ING i Singapore, säger att räntehöjningen var väntad men ändå ”kontroversiell” då landet drabbats av en ny våg av coronaviruset samt stigande arbetslöshet.

”Sydkoreas centralbank har rykte om sig att vara hökaktig, något som de levde upp till i dag”, skriver han i en kommentar efter beskedet på fredagen.

The Bank of Korea räknar med att inflationen kommer att ligga kvar på åtminstone 3 procent under de kommande månaderna, och falla lägre än det först under andra halvåret.

Oh Suk-tae, ekonom på banken Société Générale, spår att den koreanska centralbanken kommer höja räntan varje kvartal i år, till att nå 2 procent i december. 

Landets ekonomi väntas växa med 3,1 procent i år, enligt landets finansdepartement. Under förra året spås BNP ha expanderat 4 procent, den högsta ökningen på 11 år. 

Sydkorea har lagt in turboväxel för att få fart på landets ekonomi efter viruskrisen, med ökade investeringar i gröna och digitala sektorer, vilket Di har rapporterat om tidigare. De planerade investeringarna ska uppgå till motsvarande 1.600 miljarder kronor fram till 2025, vilket ska skapa 2,5 miljoner nya jobb, enligt regeringens beräkningar.

Regeringen meddelade på fredagen ett nytt stödpaket på motsvarande 107 miljarder kronor för små företag som drabbats av olika virusåtgärder. Finansminister Hong Nam-ki sa att obligationer ska utfärdas för att finansiera paketet, rapporterar Nikkei Asian Review.

Virussituationen har också förbättrats. Under senaste veckorna har 3.000 – 4.400 fall rapporterats per dag, ner från nästan 8.000 fall per dag förra månaden.

På fredagen rapporterades att Nordkorea avfyrat ännu en ballistisk robot, den tredje på två veckor. USA meddelade häromdagen nya sanktioner mot Nordkorea, något som väckte vrede i Pyongyang. 

Lee Ju-yeol avgår som centralbankschef i mars. Samma månad hålls presidentval i landet.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?