Annons

Industrirådet varnar: Bomarknaden en risk för industrin

En sättning på bostadsmarknaden är en risk för svensk industri och det krävs nu politiska åtgärder för att se till att det inte utvecklas till en kris. 

Det framgår av en rapport från Industrins Ekonomiska Råd (IER), som presenterades på måndagen.

"Svensk industri är ganska internationaliserad, men på hemmamarknaden är bostadsmarknaden en viktig kund så en nedgång på bostadsmarknaden slår direkt på industrin. I det andra skedet, om det skulle utvecklas till en kris, kommer det att sänka efterfrågan totalt sett i Sverige och då får vi ytterligare en negativ effekt", sade rådets ordförande Mauro Gozzo vid en pressträff.

Enligt en analys som IER gjort skulle ytterligare 10 procents prisnedgång på bostadsmarknaden i kombination med en nedgång på 15 procent för bygginvesteringarna i bostäder, "tuffa med inte orealistiska" antaganden, leda till att industriproduktionen sjunker under 2019.

"Redan en liten nedgång på bostadsmarknaden kommer att få effekter på samhällsekonomin. Vi har något som ser ut som en kris i vardande, men den kan reverseras, men det kommer att krävas åtgärder. Man måste få igång utlåningen till hushållen och öka byggandet", sade Mauro Gozzo.

Han sade att det på senare år vidtagits en rad åtgärder för att dämpa utvecklingen i hushållens skulder och risker från bostadsmarknaden, men att dessa åtgärder i sig strypt efterfrågan så mycket att utvecklingen på bostadsmarknaden nu vänt.

"Nu har vi haft en återreglering av kreditmarknaderna, där man lagt till nya åtgärder på åtgärder utan att analysera effekten av de åtgärder man redan gjort. Det har diskvalificerat många hushåll från att köpa bostäder till dagens prisnivåer. Det handlar främst om bankernas nya policy att till exempel ska klara en bolåneränta på 7 procent. Det är få hushåll som klarar det och därför har efterfrågan på bostäder minskat", sade Mauro Gozzo.

Han menade att det är just denna återreglering som fått bostadsmarknaden att vända i slutet av 2017.

"Vi har inte haft någon bubbla på bostadsmarknaden utan att priserna gått upp beror på sjunkande räntor", sade Mauro Gozzo.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera