1515
Annons

Industrins parter överens om lönerna

Drygt 2 procent om året under tre år. Det är resultatet efter nattens förhandlingar kring Industriavtalet för 2,8 miljoner löntagare.

Avtalet ses om ett viktigt märke som kommer att påverka avtalsrörelsen för resten av arbetsmarknaden.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande
Marie Nilsson, IF Metalls ordförandeFoto:CAROLINA BYRMO

Löneförhandlingarna för 2,8 miljoner svenskar i Industriavtalet sköts upp i våras på grund av pandemin. I natt blev de klara efter tuffa förhandlingar. I ett tidigare medlarbud fanns löneökningar på 4,5 procent under 29 månader.

Nu tecknas ett avtal som ger 5,4 procent fram till den 31 mars 2023, vilket i årstakt motsvarar en löneökning på 2,23 procent. Det sista året är uppsägningsbart, vilket ses som en säkerhetsventil om förutsättningarna förändras avsevärt framöver.

”Vi är nöjda med att årstakten höjs från 2,17 procent, det är en liten höjning. Arbetsgivarna ville se en nedtaktning”, säger Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Däremot blir det inga retroaktiva löneökningar.

”Det har varit viktigt att få ett framtungt avtal, man ska se det som en helhet. Vi är hyfsat nöjda med att ha en nivå som ger 3 procent från och med i dag”, säger Marie Nilsson.

Båda parter försäkrade på söndagsmorgonens presskonferenser att det har varit besvärliga förhandlingar.

”Vi har ett läge där vi ska förhandla fram ett avtal till allt ifrån företag som är mer eller mindre belagda med näringsförbud, företag med utomordentligt liten betalningsförmåga till företag som går normalt. Med den spännvidden är det otroligt svårt att hitta ett avtal som funkar på arbetsmarknaden”, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Enligt Tomas Undin valde arbetsgivarna ändå att teckna avtal då man inte vill stå inför en situation där avtalet löpt ut och facken har konflikträtt.

”Det här var det bästa avtalet som var till salu nu, men det kommer att bli väldigt besvärligt för olika sektorer”, säger han.

Per Widolf, förhandllingschef på Industriarbetsgivarna, ser ett värde i att teckna ett långt avtal.

”Vi nådde inte ända fram, men ett långt avtal bidrar till stabilitet på svensk arbetsmarknad och det skapar klara förutsättningar för företagen att utveckla sin konkurrenskraft”, säger han.

Långsiktigheten är också viktig för Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.

”Pandemin har påverkat ekonomin, men återhämtningen går snabbare än väntat. Samtidigt är det viktigaste för oss bästa möjliga reallöneökningar.”

Flera fackförbund var nöjda med att avtalet också hade en särskilt låglönesatsning, som gäller vid löner under 26 100 kronor per månad.

”Eftersom många kvinnor finns här är det också ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv”, säger Unionens ordförande Martin Linder.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?