Annons

Industrins parter överens om lönerna

Drygt 2 procent om året under tre år. Det är resultatet efter nattens förhandlingar kring Industriavtalet för 2,8 miljoner löntagare.

Avtalet ses om ett viktigt märke som kommer att påverka avtalsrörelsen för resten av arbetsmarknaden.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande
Marie Nilsson, IF Metalls ordförandeFoto:CAROLINA BYRMO

Löneförhandlingarna för 2,8 miljoner svenskar i Industriavtalet sköts upp i våras på grund av pandemin. I natt blev de klara efter tuffa förhandlingar. I ett tidigare medlarbud fanns löneökningar på 4,5 procent under 29 månader.

Nu tecknas ett avtal som ger 5,4 procent fram till den 31 mars 2023, vilket i årstakt motsvarar en löneökning på 2,23 procent. Det sista året är uppsägningsbart, vilket ses som en säkerhetsventil om förutsättningarna förändras avsevärt framöver.

”Vi är nöjda med att årstakten höjs från 2,17 procent, det är en liten höjning. Arbetsgivarna ville se en nedtaktning”, säger Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Däremot blir det inga retroaktiva löneökningar.

”Det har varit viktigt att få ett framtungt avtal, man ska se det som en helhet. Vi är hyfsat nöjda med att ha en nivå som ger 3 procent från och med i dag”, säger Marie Nilsson.

Båda parter försäkrade på söndagsmorgonens presskonferenser att det har varit besvärliga förhandlingar.

”Vi har ett läge där vi ska förhandla fram ett avtal till allt ifrån företag som är mer eller mindre belagda med näringsförbud, företag med utomordentligt liten betalningsförmåga till företag som går normalt. Med den spännvidden är det otroligt svårt att hitta ett avtal som funkar på arbetsmarknaden”, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Enligt Tomas Undin valde arbetsgivarna ändå att teckna avtal då man inte vill stå inför en situation där avtalet löpt ut och facken har konflikträtt.

”Det här var det bästa avtalet som var till salu nu, men det kommer att bli väldigt besvärligt för olika sektorer”, säger han.

Per Widolf, förhandllingschef på Industriarbetsgivarna, ser ett värde i att teckna ett långt avtal.

”Vi nådde inte ända fram, men ett långt avtal bidrar till stabilitet på svensk arbetsmarknad och det skapar klara förutsättningar för företagen att utveckla sin konkurrenskraft”, säger han.

Långsiktigheten är också viktig för Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.

”Pandemin har påverkat ekonomin, men återhämtningen går snabbare än väntat. Samtidigt är det viktigaste för oss bästa möjliga reallöneökningar.”

Flera fackförbund var nöjda med att avtalet också hade en särskilt låglönesatsning, som gäller vid löner under 26 100 kronor per månad.

”Eftersom många kvinnor finns här är det också ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv”, säger Unionens ordförande Martin Linder.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?