Löneförhandlingarna för 2,8 miljoner svenskar i Industriavtalet sköts upp i våras på grund av pandemin. I natt blev de klara efter tuffa förhandlingar. I ett tidigare medlarbud fanns löneökningar på 4,5 procent under 29 månader.
Nu tecknas ett avtal som ger 5,4 procent fram till den 31 mars 2023, vilket i årstakt motsvarar en löneökning på 2,23 procent. Det sista året är uppsägningsbart, vilket ses som en säkerhetsventil om förutsättningarna förändras avsevärt framöver.
”Vi är nöjda med att årstakten höjs från 2,17 procent, det är en liten höjning. Arbetsgivarna ville se en nedtaktning”, säger Marie Nilsson, ordförande IF Metall.
Däremot blir det inga retroaktiva löneökningar.
”Det har varit viktigt att få ett framtungt avtal, man ska se det som en helhet. Vi är hyfsat nöjda med att ha en nivå som ger 3 procent från och med i dag”, säger Marie Nilsson.
Båda parter försäkrade på söndagsmorgonens presskonferenser att det har varit besvärliga förhandlingar.
”Vi har ett läge där vi ska förhandla fram ett avtal till allt ifrån företag som är mer eller mindre belagda med näringsförbud, företag med utomordentligt liten betalningsförmåga till företag som går normalt. Med den spännvidden är det otroligt svårt att hitta ett avtal som funkar på arbetsmarknaden”, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen.
Enligt Tomas Undin valde arbetsgivarna ändå att teckna avtal då man inte vill stå inför en situation där avtalet löpt ut och facken har konflikträtt.
”Det här var det bästa avtalet som var till salu nu, men det kommer att bli väldigt besvärligt för olika sektorer”, säger han.
Per Widolf, förhandllingschef på Industriarbetsgivarna, ser ett värde i att teckna ett långt avtal.
”Vi nådde inte ända fram, men ett långt avtal bidrar till stabilitet på svensk arbetsmarknad och det skapar klara förutsättningar för företagen att utveckla sin konkurrenskraft”, säger han.
Långsiktigheten är också viktig för Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.
”Pandemin har påverkat ekonomin, men återhämtningen går snabbare än väntat. Samtidigt är det viktigaste för oss bästa möjliga reallöneökningar.”
Flera fackförbund var nöjda med att avtalet också hade en särskilt låglönesatsning, som gäller vid löner under 26 100 kronor per månad.
”Eftersom många kvinnor finns här är det också ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv”, säger Unionens ordförande Martin Linder.