ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Industrin målar upp dyster framtidsbild

  • Foto: Stefan Jerrevång/TT

Arbetsgivarna i industrin målar upp en dyster bild av konjunkturen och ser litet utrymme för löneökningar. ”Svensk industri har varit i en svag utförslöpa sedan finanskrisen och den fortsätter”, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedels- och kemiföretagens organisationer.

När chefsekonomerna på industrins arbetsgivarförbund presenterar en gemensam bild av konjunktuläget får champagnen stanna i flaskan. Arbetsgivarna i den exportberoende industrin representerar 27.000 företag med omkring halv miljon anställda.

Stålindustrin spår en ”medioker utveckling” i år och 2017, basnäringar som gruv- och skogsindustrin får en ”måttlig tillväxt”. Bilindustrin har bra fart medan övrig teknikindustri som maskiner, elteknik och elektronik befinner sig i ”ett sluttande plan”.

”Vi har en omvärld med väldigt svag efterfrågan”, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.

Livsmedels- och kemiföretagen spår i sin tur en svag eller negativ tillväxt i år och ett ”något, något bättre” nästa år.

”Det är oroväckande att läkemedelsexporten fallit 9 procent hittills i år”, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Chefsekonomernas samlade bedömning är att industriproduktionen växer med 2,1 procent i år, en siffra som sjunker till 1,1 procent nästa år.

Svensk industri har relativt andra länder varit en förlorare de senaste tio åren och sysselsätter nu 120.000 färre än 2007 och industriproduktionen har fallit. Arbetsgivarsidan vill lyfta fram just den svaga produktivitetsutvecklingen som en utgångspunkt när parterna ska mötas för att sätta nya löner.

”Det är svårt att tänka sig stora löneökningar när vi har en negativ produktivitetstillväxt i industrin”, säger Mats Kinnwall på Industriarbetsgivarna.

IF Metall och övriga industrifack har startat avtalsrörelsen med att kräva 2,8 procent i löneökningar. Det är alldeles för högt, enligt arbetsgivarnas chefsekonomer.

”Fundamenta ger inga skäl att ligga på löneökningar på 2-3 procent”, säger Carl Eckerdal som tycker att industrin måste få mer hjälp att behålla, eller helst öka, svensk konkurrenskraft.

”Vi kan inte luta oss mot kronan, utan vi måste på egna meriter behålla svenska konkurrenskraft. Det innebär att se över kostnaderna där löner är en stor del”, säger han.

Lars Jagrén, chefsekonom på Unionen, har inte oväntat en mer ljus bild än arbetsgivarsidan.

”Jag är lite mer optimistisk om industrin 2017”, säger han.

Lars Jagren lutar sig på den information Unionen får av fackklubbarna ute på arbetsplatserna.

”I grunden är det ganska positivt”, säger Lars Jagrén.

Enligt honom får vi se en produktionsökning på 4 procent nästa år, och läget är generellt sett bättre i tjänstesektorn än i tillverkningsindustrin.

”Även de små företagen räknar med en större ökning nästa år”, säger Lars Jagrén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer