Industrimannen Karl Hedin får inte tillbaka sina vapen

Jaktbrottsmisstänkte Karl Hedin får inte tillbaka sina vapen trots allt. Förvaltningsrätten i Falun går på polisens linje och godkänner beslagtagandet av industrimannens vapen.

Foto:Oskar Omne

I slutet av juni hävdes ett tidigare tingsrättsbeslut om beslagtagande av vapnen efter att miljöåklagaren Lars Magnusson backat gällande misstankarna om tjuvjakt av en varg i oktober förra året.

Kort efter att Svea hovrätt hävt tingsrättens beslut beslagtogs dock industrimannens vapen igen av polisen med motiveringen att hans vapenlicens sannolikt kommer att återkallas.

Det är detta beslagtagande som nu godkänns av förvaltningsrätten i Falun. I beslutet skriver förvaltningsrätten att karl Hedin inte framför något som ger domstolen skäl att göra en annan bedömning än polisen och att det ligger i sakens natur att utredningen som ligger till grund för beslagtagandet inte är lika fullständig som en utredning som ligger till grund för åtal eller återkallelse av vapentillståndet.

”Förvaltningsrätten ansluter sig alltså till Polismyndighetens bedömning att den är sannolikt att Karl Hedins tillstånd att inneha vapen kommer att återkallas och att särskilda omständigheter inte talar emot ett omhändertagande”, skriver förvaltningsrätten i beslutet.

Utredningen om grovt vapenbrott pågår fortfarande. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas.

Karl Hedin satt häktad en dryg månad i slutet av förra året efter att han gripits tillsammans med flera andra personer efter en lång tids spaning och telefonavlyssning. Sedan dess har huvudvittnet i utredningen dock dragit tillbaka sina anklagelser.

En av de misstänkta har friats helt från misstankar medan övriga fortfarande inväntar beslut om huruvida åtal ska väckas. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?